Anticonceptiepil: verzekeren of zelf betalen?

Array

Veel Nederlanders zijn uitgebreid verzekerd. Dat geldt ook zeker voor de (aanvullende) zorgverzekering. In veel gevallen is de premie die je betaalt hoger dan de vergoeding die je krijgt. Bijvoorbeeld bij een tandartsverzekering of een aanvullende dekking voor je bril of lenzen. Maar ook de anticonceptiepil wordt vaak meeverzekerd, terwijl dit niet altijd loont.

Aanvullende verzekering alleen voor pil is onvoordelig

De kosten van de pil verschillen per merk, maar liggen grofweg tussen de 10 en 40 euro per jaar (bron: Pilonline.nl). Voor een aanvullende verzekering betaal je al snel 70 euro per jaar. Een aanvullende verzekering specifiek voor de pil afsluiten, is dus onverstandig. Ondanks dat de pil dan vergoed wordt, betaal je hier een veel hogere premie voor. Meer hierover lees je op de website van Independer.

Meer aanvullende zorg nodig?

Heb je sowieso een uitgebreid aanvullend pakket nodig? Bijvoorbeeld omdat je vaak naar de fysiotherapeut moet, veel medicijnen gebruikt of regelmatig een bezoek brengt aan een huidtherapeut? Dan zit in zo’n pakket vaak ook een vergoeding voor de pil. In dat geval is het natuurlijk mooi meegenomen.

Eigen risico of eigen bijdrage voor de pil

Voor de pil betaal je soms een eigen risico en/of eigen bijdrage. Twee begrippen die op elkaar lijken, maar wel wat anders betekenen. Op de website van de Rijksoverheid staat een duidelijke uitleg van het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage.

Bron: Independer

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen