Nieuw in het JBZ: Radioactief zaadje helpt tumor in de borst goed te verwijderen

Array

In verreweg de meeste gevallen begint de behandeling van borstkanker met een operatie; de tumor wordt operatief verwijderd. Het is de bedoeling om alle kwaadaardige cellen in één operatie weg te halen. Hiervoor moet de chirurg precies weten waar de tumor zich in de borst bevindt. Soms is de tumor niet goed of helemaal niet voelbaar. Dan is het nodig deze van te voren nauwkeurig te markeren zodat de chirurg de tumor weet te vinden (lokaliseren) tijdens de operatie. In het JBZ wordt hiervoor sinds deze week gebruikgemaakt van een moderne techniek: lokalisatie met behulp van een radioactief ‘zaadje’.

Het ‘zaadje’ is een radioactieve jodiumbron van 4 millimeter groot. Het zaadje geeft een hele lage dosis straling af. De radioloog plaatst met behulp van echo of röntgen en een holle naald het zaadje in de tumor. Tijdens de operatie spoort de chirurg het zaadje op met een detector. De tumor wordt vervolgens samen met het zaadje uit de borst verwijderd.

 

Voordelen

Tot nu toe bracht de radioloog vóór de operatie een dunne draad aan in de borst om de tumor te lokaliseren. Dit draadje kon pas vlak voor de operatie worden ingebracht omdat het draadje zich anders nog zou kunnen verplaatsen. Dit risico bestaat niet bij het radioactieve zaadje. Daardoor kan dit al meerdere dagen – of zelfs al maanden – voor de operatie worden ingebracht. Dit is ook prettig voor patiënten die voor de operatie chemotherapie ondergaan. Zij hoeven geen tweede lokalisatieonderzoek meer te ondergaan voor de operatie. Daarnaast kan de chirurg preciezer opereren en wordt minder onnodig weefsel verwijderd. Hierdoor is het resultaat voor de patiënt cosmetisch nog beter.

 

Deze ontwikkeling is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen de afdelingen radiologie, nucleaire geneeskunde, pathologie en heelkunde.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen