Donorweefselbanken slaan handen ineen

Array
Nieuw ETB-BISLIFE gaat breed spectrum van donorweefsel verzorgen

Twee grote Nederlandse donorweefselbanken slaan vanaf komend jaar de handen ineen. Op 1 januari 2018 gaan de Euro Tissue Bank (Beverwijk) en BISLIFE (Leiden) op in ETB-BISLIFE. Door de fusie ontstaat één non-profitorganisatie die bijna alle in Nederland toegepaste donorweefseltypen uitneemt, opslaat, bewerkt en distribueert.

Met hun fusie willen de twee weefselbanken de uitname, de opslag en het gebruik van gedoneerd menselijk weefsel in Nederland verder optimaliseren. Zo zal de nieuwe organisatie gespecialiseerde kennis gemakkelijker kunnen delen. Ook zal ze meer onderzoek kunnen doen naar nieuwe technieken in het gebruik van bijvoorbeeld huid, hoornvliezen (cornea’s), hartkleppen, bot- en peesweefsel.

“Hoogwaardige producten gebaseerd op donorweefsels leveren een onmisbare bijdrage aan onze gezondheidszorg,” aldus Piet Jan Kruit, directeur van het nieuwe ETB-BISLIFE; “Elk jaar krijgen duizenden patiënten een nieuwe kans op kwaliteit van leven dankzij de genereuze gift van Nederlanders die zich lieten registreren als weefseldonor. Het nieuwe ETB-BISLIFE zal nog meer dan nu kunnen werken aan manieren om die gift zo zorgvuldig, efficiënt en uitgebreid mogelijk te benutten.”

Schaalvoordelen

Partners in de fusie zijn Euro Tissue Bank (Beverwijk) en BISLIFE (Leiden). Euro Tissue Bank bewaart nu gedoneerd huid-, oog-, hart- en vaatweefsels; BISLIFE bewaart bot-, kraakbeen- en peesweefsels.

ETB-BISLIFE zal voor het eerst in Nederland een zo breed spectrum van weefsels verzorgen. Dat zal schaalvoordelen geven in de hele keten, van de uitname van weefsel bij overleden donoren tot en met de levering van weefselproducten aan ziekenhuizen.

Zo zullen teams worden opgeleid die in één operatie álle gedoneerde weefsel respectvol en deskundig kunnen uitnemen. Dat past binnen plannen van de overheid om, op advies van de Gezondheidsraad, één organisatie in Nederland weefsels te laten uitnemen.

De nieuwe organisatie zal bovendien beter in staat zijn om hoogwaardige, gespecialiseerde kennis over opslag en bewerking van weefsels onderling te delen. ETB-BISLIFE zal ook meer ruimte hebben voor onderzoek en innovatie, met als doel schaars humaan weefsel aan nog meer patiënten dan nu ten goede te laten komen.

De fusiepartners nemen zich voor om alle faciliteiten op termijn op één locatie te huisvesten. Waar en wanneer dat het best kan gebeuren, wordt nu nog onderzocht.

Meer informatie is beschikbaar via:

Internet:      www.etb-bislife.org

www.eurotissuebank.nl

www.bislife.org

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen