ROC Midden Nederland ontwikkelt met bedrijfsleven innovatieve zorglabs

0
635

De Tech Campus en het Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland realiseren in 2018 twee innovatieve zorglabs en een mobiel zorglab in de regio Utrecht. Met deze labs wil ROC Midden Nederland een belangrijke bijdrage leveren aan het versterken van vaardigheden bij studenten, bij docenten, in het vmbo, in het werkveld, bij medewerkers van bedrijven en bij vrijwilligers en mantelzorgers.

 

De labs zullen samen met bedrijven, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en maatschappelijke partners worden ontwikkeld en aansluiten bij de laatste actuele inzichten. Het vernieuwende aan de zorglabs is de samenwerking van opleidingen op het snijvlak van Zorg, Techniek, Bouw & Wonen en ICT. In de toekomst kunnen ook Welzijn, Sport en Facility onderdeel worden van de labs.

Regionale impact

Door de vergrijzing stijgt de zorgvraag en neemt de behoefte aan complexere zorg toe. Door demografische ontwikkelingen stagneert de aanwas van jongeren op de arbeidsmarkt. Momenteel is er voor 140.000 ouderen geen zorg beschikbaar en met de toekomstige ontwikkelingen zal dit aantal verder oplopen. Samen met het bedrijfsleven, zorgaanbieders, gemeenten en kennisinstellingen in de regio wil ROC Midden Nederland hierop een antwoord vinden. Robert Koch, directeur Tech Campus in Nieuwegein, ziet de ‘zorglabs van de toekomst’ als dé manier om samen met het bedrijfsleven nieuw onderwijs- en trainingsaanbod te ontwikkelen. “Door de labs in te richten met state-of-the art faciliteiten, kunnen wij niet alleen studenten beter en meer toekomstgericht opleiden voor de arbeidsmarkt, maar ook medewerkers uit het werkveld of vmbo trainen. Bovendien kunnen de bedrijven zelf ook gebruik maken van de labs.”

Mobiele broedplaats

Naast twee fysieke labs op locatie, gaat het ROC Midden Nederland ook een mobiel zorglab introduceren. Met dit mobiele zorglab wil het ROC Midden Nederland onder andere vo-scholen bezoeken. Een van de belangrijke uitdagingen is om voldoende leerlingen in het vmbo te interesseren voor techniek, zorg, bouw & wonen en ict. Het mobiele zorglab zal daarnaast ingezet worden om medewerkers in het werkveld te trainen, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen.

René Gelens, directeur Gezondheidszorg College: “Het mobiele zorglab stelt ons in staat om levensecht leren mogelijk te maken. Met dit lab gaan we de praktijk in en ontdekken we nieuwe toepassingsmogelijkheden in de wereld om ons heen. Deze ideeën kunnen we weer omzetten naar het onderwijs.”

Utrecht: Samen Slim Gezond

Deze week is het de landelijke week van de E-health. In Utrecht is de week omgedoopt tot We-health: Samen Slim Gezond. De week wordt georganiseerd door Health Hub Utrecht. Health Hub Utrecht is een nieuw innovatienetwerk tussen een groeiend aantal zorg- en welzijnsorganisaties, kennisinstellingen, gemeentes, designbureaus en zorgondernemers in de regio Utrecht. Deze Health Hub zet gezondheid en geluk van de Utrechter (patiënt, burger en consument) voorop in al haar samenwerkingsactiviteiten. ROC Midden Nederland is een partner van Health Hub Utrecht.

Vorig artikelDoorbraak in digitale COPD-zorg
Volgend artikelCao-app Ziekenhuizen nog aantrekkelijker en eenvoudiger
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.