Cardiologen Treant onderzoeken of eeuwenoud plantje hartinfarct kan voorkomen

Array

Helpt een medicijn voor de behandeling van jicht (ontstoken gewrichten) ook bij het voorkomen van een hartinfarct? Dat willen de cardiologen van Treant Zorggroep graag weten. Samen met andere cardiologen uit Nederland en Australië onderzoeken zij bij 4.500 patiënten met een vernauwing van de kransslagaders of het medicijn Colchicine beschermt tegen een hartinfarct en beroerte.

Voordeel van het gebruik van het medicijn Colchicine is dat het veel goedkoper is dan het ontwikkelen van een nieuw medicijn. Colchicine wordt gewonnen uit een krokusachtig plantje (herfsttijloos) dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor verschillende aandoeningen.

Het effect van Colchicine is al aangetoond in een kleine groep patiënten met hart- en vaatziekten (LoDoCo). Om definitief te bewijzen dat het medicijn gezondheidswinst oplevert, vindt nu opnieuw internationaal onderzoek plaats. Ditmaal onder 4.500 patiënten. In 2021 hopen de onderzoekers het antwoord op de vraag te hebben of Colchicine daadwerkelijk helpt om hartinfarcten en beroertes te voorkomen. ZonMw (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) stelde subsidie beschikbaar voor dit medisch wetenschappelijk onderzoek.

Deelname

Patiënten van Treant die ooit een hartinfarct hebben gehad of last hebben van vernauwde kransslagvaten, worden aangemoedigd deel te nemen aan het onderzoek. De cardiologen nodigen gericht een aantal patiënten uit. Natuurlijk is deelname vrijwillig. Het gaat om een dubbelblind onderzoek. Dat betekent dat zowel de dokter als de patiënt niet weet of er Colchicine of een placebo wordt gebruikt. De bestaande medicatie die de patiënt gebruikt voor zijn aandoening blijft gewoon gehandhaafd. Patiënten die deelnemen leveren een belangrijke bijdrage aan de medische kennis over het effect van dit middel. In de toekomst kunnen andere patiënten met een hartinfarct of vernauwde kransslagvaten daar van profiteren. Deelname duurt ongeveer drie jaar.

Aanmelden

Patiënten die willen deelnemen aan het onderzoek kunnen ook zelf contact opnemen met Treant: via de polikliniek kunnen zij zich melden bij hun eigen cardioloog. Geïnteresseerden kunnen zich ook rechtstreeks wenden tot de onderzoekers bij Treant. Dat kan via telefoonnummer 0528 28 68 64. Meer informatie is te vinden via de website lodoco.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen