Zo blijf je lekker warm tijdens carnaval

0
671

Nederland krijgt deze carnaval te maken met vorst. Overdag vriest het naar verwachting licht, maar door de gure wind voelt het heel koud aan. Wie langere tijd onderweg is, doet er goed aan om een warme fleecetrui mee te nemen. Want er dreigen onderkoelingsverschijnselen. Tijdens deze koude dagen is het goed om extra alert te zijn. Vooral mensen met hart- en/of ademhalingsproblemen lopen risico’s op onderkoelingsverschijnselen.

Het advies is dan ook om tijdens Carnaval lekker binnen te blijven. Gaat u toch naar buiten? Zorg er dan vooral voor dat u droog blijft. Blijf in beweging, maar vermijdt transpiratie om onderkoeling te voorkomen. De beste manier om dat te voorkomen is warmblijven maar hoe doe je dat?

Je gezicht verliest warmte niet sneller dan een ander lichaamsdeel, maar omdat het voor een groot deel bloot is in de winter, is het toch een belangrijke warmteverliespost. Een muts kan helpen wat van die warmte te behouden.

Gebruik gaan warme alcoholische dranken die zullen het tegenovergestelde effect teweeg brengen. Alcohol werkt dehydraterend en verlaagt de lichaamstemperatuur eigenlijk, maar dat voel je niet zo. Integendeel, zelf krijg je het warm van alcohol, wat het in deze koude tijden dubbel zo gevaarlijk maakt. Simpele stretch-oefeningen warmen je spieren op voor je de kou trotseert. Dat houdt je niet alleen warm, het voorkomt in een zekere mate ook verwondingen als je zou vallen.

Heb je last van koude vingers en tenen? Draag twee paar sokken/kousen/maillots! En een dunne, zijden handschoen onder een wollen handschoen bijvoorbeeld. Ondertussen bestaan er ook handschoenen die je handen verwarmen met een batterij. Niet echt milieuvriendelijk, maar wel handig. Ook handig: de kleine handwarmertjes, die met een klik in gang worden gezet. Tien minuutjes in water koken en het handwarmertje is herbruikbaar.

Vrouwen zijn gevoeliger voor kou dan mannen en merken kou ook eerder op. Dat komt omdat de lichaamstemperatuur van vrouwen om vitale organen te doen werken hoger ligt dan bij mannen. De kleinste temperatuursdaling is dan ook goed voelbaar voor de meeste vrouwen.

Laagjes

Draag laagjes om het warm te krijgen. Verschillende dunne laagjes houden lucht gevangen, wat ook isolerend werkt. De basislaag is best uit een natuurlijk materiaal, dat zweet weghaalt van je huid. Waterproof en windproof vesten doen de rest. Een belangrijke stelregel is : warm zijn als je de kleding aandoet.

Door een verminderde warmteproductie koelen oudere mensen sneller af. Zij hebben minder spiermassa waardoor ze een verslechterde isolatie van de kern van het lichaam en organen hebben. Bovendien voelen ouderen de temperatuursverschillen minder goed aan, waardoor ze extra gevaar lopen.

Wat stel je vast?
Bij een beginnende onderkoeling

 • rillen
 • koude, bleke en droge huid
 • de ademhaling gaat van hyperventilatie naar langzaam en oppervlakkig
 • vaak verwardheid
 • vermoeidheid en suffigheid
 • dalend bewustzijn

Bij een diepe onderkoeling

 • het slachtoffer rilt niet meer
 • bewustzijnsverlies verlies van reflexen
 • vertragende hartslag spierstijfheid

Wat doe je?
Bij een beginnende onderkoeling

 • Breng het slachtoffer in een warmere omgeving
 • Voorkom verdere afkoeling: verwijder natte kleding, droog het slachtoffer af en wikkel het in een handdoek of deken
 • Als uitzondering op de basisprincipes van Eerste Hulp mag je bij een beginnende onderkoeling het slachtoffer wel iets warms te drinken geven

Bij een diepe onderkoeling

 • Wikkel het slachtoffer in een deken of isolatiedeken
 • Geef niets te eten of te drinken
 • Waarschuw de hulpdiensten
Vorig artikelVoorkom gehoorschade zoals Carnaval-tinnitus door carnaval
Volgend artikelOpschorting handhaving Wet DBA verlengd tot 1 januari 2020
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.