Resultaten Onderzoek Effecten Kankerbehandeling op Smaakbeleving

Array

Presentatie resultaten wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van kanker en chemotherapie op de smaakbeleving van patiënten en de introductie van de Tool box voor zorgprofessionals en patiënten om hier mee om te gaan.

Op zaterdag 24 februari 2018 zal de HungerNdThirst Foundation (HNdT) in samenwerking met het onderzoeksteam van Wageningen University & Research de resultaten presenteren van het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van kanker op de smaakbeleving van patiënten. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden op verzoek van de HNdT en maakte het mogelijk de Tool box te realiseren.

De voorzitter van de stichting, Robert Greene, die het onderwerp in november 2017 agendeerde bij het Europees Parlement*, zal deze middag het onderzoek inleiden en de Tool box introduceren. Deze Tool box wordt aangeboden aan zorgprofessionals en is na 24 februari voor eenieder kosteloos te downloaden op de HNdT website.

Ook zal Robert Greene de verdere ambities van de Foundation verder toelichten. Nu de awareness en de Tool box een feit zijn, wil hij een Sensory Centre ontwikkelen waar patiënten, hun verzorgers, diëtisten en zorgprofessionals samen met wetenschappers en professionals uit de horeca en de voedingsbranche werken aan oplossingen, richtlijnen en tips die het lijden van dysgeusie (smaakstoornis) verlichten en het sociale isolement doorbreken.

Het bestrijden van kanker vraagt een grote inspanning van het menselijk lichaam. De verschillende behandelingen hebben verschillende bijwerkingen. Een van de tot nu toe onderbelichte bijwerkingen is de verandering en soms het verlies van smaak. Deze verandering blijkt er ‘in te sluipen’ en maakt het voor patiënten en hun verzorgers steeds moeilijker om een smaakvolle en soms voedzame maaltijd te bereiden. Dit kan leiden tot ondervoeding en sociaal isolement. HNdT heeft zich tot doel gesteld awareness voor dit probleem te creëren bij zorgprofessionals, patiënten en hun verzorgers. Een doelstelling die op 24 februari wordt gerealiseerd met de presentatie van het onderzoek en de introductie van de Tool box.

Het uiteindelijke doel van de HNdT is de ontwikkeling van kennis en oplossingen voor patiënten en hun verzorgers die altijd en overal toegankelijk zijn. De stichting heeft hiervoor al een eerste samenwerkingsverband gesloten met Danone Nutricia Research en is in gesprek met andere partijen om zich hierbij aan te sluiten. Ook wordt er een onafhankelijk HNdT keurmerk ontwikkeld om aanbieders van ingrediënten, maaltijden en de horeca in staat te stellen de keuze van patiënten en hun verzorgers te vergemakkelijken en zo de vicieuze cirkel van ondervoeding en sociaal isolement te doorbreken.

HungerNdThirst heeft het CBF-keurmerk, de ANBI-status en is sinds 1 januari 2018 lid van de Food Valley Society (http://www.foodvalleysociety.com/members/hungerndthirst-foundation/).

* Robert Greene bij het Europees Parlement, klik op de volgende link: http://www.ecpc.org/pressroom/news/eventreport-nutrition-in-cancer-care-more-important-than-you-think

Bron: HungerNdThirst Foundation

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen