Victims in Modern Society – project van start

Grootschalig en meerjarig onderzoek naar de positie van en steun aan slachtoffers

Fonds Slachtofferhulp is gestart met een grootschalig en meerjarig Victims in Modern Society-project (VICTIMS–project). Doel is inzicht te krijgen in onder meer de positie van en steun aan slachtoffers in een veranderende samenleving en om de hulpverlening daarbij te kunnen laten aansluiten. In het kader van dit project gaat nu een omvangrijk onderzoek onder slachtoffers van start, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksinstituut CentERdata (Tilburg).

 

Het onderzoek concentreert zich op de sociale steun uit de directe omgeving van het slachtoffer, erkenning, en professionele hulp aan mensen die het afgelopen jaar te maken hebben gehad met bijvoorbeeld criminaliteit en ongevallen, zoals seksueel geweld, (online) oplichting, een verkeersongeval of medisch incident.

Erkenning

In Nederland zijn dergelijke longitudinale studies onder deze slachtoffers niet of nauwelijks voorhanden en is kennis vooral gebaseerd op buitenlands onderzoek. Om wetenschappelijk onderbouwde kennis te verwerven, wordt het onderzoek uitgevoerd bij een groep van ongeveer 7500 volwassenen. Ineke Sybesma, directeur Fonds Slachtofferhulp: “De samenleving verandert en hiermee ook de positie van slachtoffers. Erkenning voor wat hen is overkomen en de steun van familie, vrienden en anderen uit de directe omgeving van het slachtoffer zijn, naast professionele hulp, essentieel. We kijken uit naar de samenwerking met CentERdata en verwachten dat dit meerjarige onderzoek ons veel nieuwe inzichten geeft waar zowel slachtoffers en hun naasten als hulpverleners baat bij hebben.”

De deelnemers aan de studie zijn afkomstig uit het LISS-panel, een representatieve vertegenwoordiging van de Nederlandse bevolking. Panelleden beantwoorden iedere maand een reeks vragen over uiteenlopende onderwerpen, waaronder gezondheid, werk, sociale contacten, gebruik van sociale media en persoonlijkheid. De reeds verzamelde informatie wordt gekoppeld aan gegevens die in het kader van het VICTIMS–project worden verzameld, waardoor de mogelijkheden voor interpretatie van de gevonden resultaten aanzienlijk worden verruimd.

De eerste resultaten van dit onderzoek worden voor de zomer verwacht.

Over Fonds Slachtofferhulp

Fonds Slachtofferhulp maakt zich als onafhankelijke maatschappelijke organisatie sterk voor slachtoffers van ongevallen, misdrijven en rampen. Aan de hand van onderzoeken en projecten werkt het Fonds Slachtofferhulp aan het verbeteren van de positie van slachtoffers in Nederland. Op die manier moet elk mens de mogelijkheid krijgen om na een ingrijpende gebeurtenis de draad weer op te pakken. Voor meer informatie zie www.fondsslachtofferhulp.nl

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen