Santeon publiceert resultaten Value-Based Health Care borstkanker

0
1185

De Santeon ziekenhuizen hebben het afgelopen anderhalf jaar de zorg voor borstkanker verder verbeterd. ”Door de uitkomsten en processen van onze behandelingen te vergelijken met die van andere Santeon ziekenhuizen leerden we waar we nog verbeteringen aan konden brengen”, aldus oncologisch chirurg Ron Koelemij van het St. Antonius Ziekenhuis.

Patiënt krijgt inzicht in wat we hebben verbeterd en waarom

De borstkankerprofessionals van de zeven Santeon ziekenhuizen zijn in 2016 samen gestart met het actief verbeteren van hun borstkankerzorg. Dat doen ze aan de hand van verbetercycli. Iedere cyclus duurt een halfjaar. In dat halfjaar vergelijken ze de uitkomsten van behandelingen en de werkwijze van artsen. Ieder ziekenhuis haalt uit die gesprekken en data de verbeterpunten die ze in hun eigen ziekenhuis oppakken. Samen verbeteren de teams zo de zorg voor borstkanker patiënten.

“Deze manier van werken stimuleert elkaar om beter te worden. We bespreken herkenbare praktijksituaties en je hebt gesprekspartners die je goed kent, en dat helpt. Je hebt het gevoel samen een club te vormen die minder anoniem is en dat praat makkelijker’, aldus Luc Strobbe chirurg in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.

Nu, anderhalf jaar na de start, worden de resultaten van deze werkwijze zichtbaar. Elk Santeon ziekenhuis heeft de aanpak en resultaten van de verbetercyclus  gepubliceerd op zijn website. De patiënt krijgt op deze manier inzicht in wat we hebben verbeterd en waarom.

Sneller naar huis

We weten dat patiënten het meestal fijn vinden om snel na de operatie weer naar huis te gaan. Door het vergelijken van werkwijzen en resultaten, kunnen nu in een aantal Santeon ziekenhuis meer patiënten na een borstsparende operatie, dezelfde dag nog naar huis. Bijvoorbeeld doordat we operaties anders plannen of sommige patiënten alternatieve (maar net zo effectieve) pijnstilling geven.

Meebeslissen over de behandeling

Door samen te werken beschikken de Santeon ziekenhuizen over de behandelresultaten van veel meer dan alleen de eigen patiënten. Daardoor hebben we meer informatie over keuzes die patiënten met een vergelijkbare borstkanker aandoening hebben gemaakt en wat de resultaten daarvan waren. We kunnen een patiënt hierdoor beter adviseren over de effecten van een behandeling in de persoonlijke situatie en de patiënt betrekken bij beslissingen in het eigen behandeltraject. Het gaat dan om vragen, zoals: Welke behandeling sluit het beste aan bij mijn persoonlijke situatie? Welke ingreep heeft mijn voorkeur? Wil ik wel of geen medicijnen gebruiken?

Verbeteringen voor andere aandoeningen

De Santeon ziekenhuizen werken voor steeds meer aandoeningen op deze manier samen. De resultaten daarvan zullen we ook delen.  Zo zijn bijvoorbeeld voor heupartrose, prostaatkanker, longkanker en CVA – naar het voorbeeld van borstkanker – verbetertrajecten opgezet.

Santeon roept meer ziekenhuizen en artsen op om ons voorbeeld te volgen, om bij elkaar in de spreekkamer mee te kijken en transparant te zijn op uitkomsten van zorg. Namens Santeon sprak Douwe Biesma, voorzitter van Santeon, hierover met Trouw. Het interview kun je lezen op onze site.

Santeon

Santeon is de Nederlandse ziekenhuisgroep waarbinnen zeven topklinische ziekenhuizen open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren door continue vernieuwing. Om tot deze vernieuwing te komen, vergelijken de professionals van de Santeon ziekenhuizen systematisch behandelingen en resultaten. Hiermee brengen ze de onderlinge variatie terug en verbeteren ze de resultaten van behandelingen waardoor de kwaliteit van zorg in alle Santeon ziekenhuizen aantoonbaar beter wordt. De waarde voor de patiënt staat hierbij centraal.

Bij de Santeon ziekenhuizen werken ruim 28.400 medewerkers, waarvan 1.798 specialisten. Een op de acht patiënten in Nederland bezoekt een Santeon ziekenhuis.

De zeven Santeon ziekenhuizen zijn: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, Martini Ziekenhuis in Groningen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, OLVG in Amsterdam en het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein.

Bron: Santeon

Vorig artikelKan ethiek de (bio)medische wetenschap redden?
Volgend artikelOncoTraining: eigen sportruimte voor patiënten met kanker
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.