Een steuntje in de rug, op de dag dat je besluit je grootste angst te overwinnen

Array

De behandeling letterlijk uit de spreekkamer halen en begeleiding aanbieden op het moment dat het de patiënt het best uitkomt. Toekomstmuziek? Nee, dit is de unieke en grensverleggende werkwijze van de volledig online opererende poli van Sense Health en Parnassia Groep, die maandag 19 maart  officieel gelanceerd werd in Rotterdam.

Sinds een aantal maanden is het mogelijk om bij PsyQ, onderdeel van Parnassia Groep, een 100% online behandeling voor angst- of stemmingsklachten te volgen. Contact  tussen behandelaar en patiënt vindt niet meer plaats in de behandelkamer, maar online via beeldbellen en/of een chatfunctie. Op de momenten dat het er echt toe doet. De behandeling wordt ondersteund door de app Goalie. Goalie geeft inzicht in het gedrag van de patiënt en gedrag en welke gevoelens daarbij horen. Daarnaast ondersteunt de app in het behalen van doelen en faciliteert het de communicatie (zoals appen en beeldbellen) tussen behandelaar en patiënt.

Als de patiënt merkt dat het niet goed gaat, kan hij op dat moment contact zoeken met zijn behandelaar. Wanneer een behandelaar ziet dat een patiënt het lastig heeft, kan hij daarop direct actie richting de patiënt ondernemen.

Online behandeling in de praktijk

In de digitale poli staat de patiënt aan het roer. Hij of zij geeft aan welke vorm van ondersteuning gewenst is. Samen met onze professionals kijken we welke hulp hier het beste op aansluit. Feline, psycholoog bij de digitale poli, vertelt: “Ik had met een patiënt, die kampt met een angststoornis, afgesproken dat zij met de bus naar haar werk zou gaan en dat ik stand-by sta om haar te steunen als ze in paniek zou raken. Tijdens de busrit stuurde ze een chatbericht dat ze in paniek dreigde te raken. Ik herinnerde haar aan de door ons eerder geformuleerde helpende gedachten en vertelde dat ik ervan overtuigd was dat het haar zou lukken. Even later ontving ik een chatberichtje met een spierballen-emoji van een trotse en blije patiënt vanaf haar werk.” Feline licht haar verhaal toe

Eerste resultaten en ervaringen

Hoe staan patiënten tegenover deze vorm van zorgverlening? De eerste resultaten tonen aan dat bijna 70 procent van de patiënten die deze vorm van behandelen aangeboden heeft gekregen, dit ook daadwerkelijk wil. Een patiënt zegt het volgende: “In het begin vond ik het videobellen erg spannend. Ik had het gevoel dat je geen band met je behandelaar kunt opbouwen, maar ik heb het tegendeel ervaren. In de spreekkamer moet je een situatie omschrijven, tijdens videobellen kan ik de situatie laten zien.”

Parnassia Groep is als toonaangevende speler binnen de ggz continue op zoek naar nieuwe ontwikkelingen en behandelmethoden om haar patiënten sneller en gerichter te kunnen helpen. Sense Health ontwikkelt software die mensen met mentale problemen helpt antwoord te krijgen op vragen: wat is er met mij aan de hand, wat kan ik doen om te herstellen en met wie kan ik contact leggen om mij te helpen.

De digitale poli is ontstaan door een nauwe samenwerking tussen Parnassia Groep en Sense Health, de ontwikkelaar van de app Goalie. Parnassia Groep rolt de digitale poli verder uit binnen de organisatie in 2018, zodat patienten van alle zorgmerken hiervan actief gebruik kunnen maken.

Bron: Parnassia

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen