Gezonde voeding blijkt ook duurzaam

Array

Dankzij nieuw optimalisatiemodel blijkt gezonde voeding ook duurzaam

Voedingspatronen die gezonder zijn, blijken over het algemeen ook duurzamer. Dat geldt zowel voor een flexitarisch, vegetarisch, Mediterraan, Scandinavisch als een traditioneel Nederlandse menu. “De hoeveelheid vlees en de hoeveelheid calorieën zijn daarin het meest bepalend,” concludeert VU-wetenschapper Corné van Dooren.

Van Dooren onderzocht hoe duurzaam (milieu-impact) en gezond (voedingskundige kwaliteit) bestaande voedingspatronen zijn. “Ik zag dat de voedingspatronen gemeenschappelijke kenmerken hebben: ze bevatten per calorie weinig zout, weinig verzadigd vet en weinig toegevoegd suiker, maar wel veel vezels, essentiële vetzuren en plantaardige eiwit.” Hiermee ontwikkelde hij de Sustainable Nutrient-Rich Foods index, een slim wiskundig model om betere voedingsadviezen te geven. Hij deelde producten daarvoor in vier categorieën in: rood, wit, bruin en groen. Van Dooren: “De groene categorie met groenten, paddenstoelen, peulvruchten, sojaproducten en fruit scoort bijvoorbeeld op beide aspecten, duurzaam én gezond, het best.”

Kies voor een gezonder alternatief


Van Dooren berekende de milieu-impact van voedsel door te kijken naar factoren als broeikasgassen en landgebruik. Daarnaast hield hij rekening met de voedingsstoffen, culturele acceptatie en de prijs en voerde hij een consumentenonderzoek uit. Uit het consumentenonderzoek bleek dat slecht scorende groepen zoals jonge, werkende mannen hun eetpatroon op een aantal punten zouden kunnen verbeteren. Van Dooren: “Deze groep zou er goed aan doen de snacks te vervangen door fruit als tussendoortje en vlees voor een deel te vervangen door vis. Verder raad ik ze aan de kaas bij lunch te vervangen door groente. Als ze dan ook meer water en minder alcohol gaan drinken, krijgen ze minder lege calorieën binnen.”

Ecologisch duurzame voeding


Dat er een link is tussen de voedingskundige kwaliteit en ecologische duurzaamheid van voedingspatronen was al wel bekend, maar hoe die link precies is was nog niet meetbaar gemaakt in modellen. De ecologische grenzen van de aarde staan onder grote druk, als het gaat om klimaatverandering, landgebruik, en watergebruik. Ons voedingspatroon is verantwoordelijk voor 20 tot 35% van onze klimaatimpact. Van Dooren: “Dit is een van de eerste studies die systematisch kijkt naar de relatie tussen broeikasgassen en de voedingswaarde van voedingsmiddelen en voedingspatronen.”

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen