Lagere inkomens de dupe van verschuiving van directe naar indirecte belastingen

Array

De verschuiving van directe naar indirecte belastingen leidt tot een schevere vermogensverdeling. Zij draagt bij aan toenemende economische ongelijkheid en kan op die manier het welzijn negatief beïnvloeden. Dat concludeert Laurens Wijtvliet in zijn proefschrift The Tax Tectonics: Well-being and Wealth-Inequality in Relation to a Shift in the Tax Mix from Direct to Indirect taxes dat hij op 10 april 2018 verdedigt aan Tilburg University.

De belastingmix is in beweging. Het aandeel indirecte belastingen, de btw op consumptiegoederen, neemt toe. Dat gaat ten koste van het aandeel directe belastingen op inkomen en vermogen. Met deze verschuiving van directe naar indirecte belastingen wordt vooral economische groei nagestreefd. Dat is een doel van materiële aard. Wijtvliet onderzocht nu of door die verschuiving het welzijn van mensen (negatief) wordt beïnvloed.
Lagere inkomens
Aan de hand van een rekenmodel laat Wijtvliet zien dat indirecte belastingen bijdragen aan toenemende vermogensongelijkheid. Hij onderzocht wat verschuiving van directe naar indirecte belastingen doet met de mogelijkheden van huishoudens om te sparen. Als de btw verhoogd wordt, en tegelijkertijd de inkomstenbelasting verlaagd wordt, krijgen mensen weliswaar een hoger salaris op hun rekening, maar worden de boodschappen duurder. Het model laat zien dat met name de lagere inkomens hierdoor getroffen worden: bij deze groep stijgen de uitgaven harder dan dat hun inkomen toeneemt, waardoor zij per saldo minder kunnen sparen. Bij hogere inkomens gebeurt precies het tegenovergestelde: hun inkomen stijgt meer dan de uitgaven, waardoor ze per saldo ook meer kunnen sparen.
Vermindering welzijn
Wijtvliet heeft vervolgens onderzocht wat de gevolgen van toenemende economische ongelijkheid zijn voor welzijn. Toenemende economische ongelijkheid wordt in de sociaalwetenschappelijke literatuur in verband gebracht met maatschappelijke, economische en politieke nadelen. Denk aan: criminaliteit, gebrekkig onderwijs, kansenongelijkheid en politieke beïnvloeding. Deze nadelen kunnen welzijnsverminderend werken. De belangrijkste conclusie luidt dan ook dat een groter accent op indirecte belastingen vanwege de invloed op economische ongelijkheid een negatieve invloed kan hebben op het welzijn.
Aanbeveling: inkomstenbelasting eerst schonen
In isolatie beschouwd lijkt de invloed van de verschuiving naar indirecte belastingen op de vermogensverdeling beperkt. Schijn bedriegt echter. Vele kleine maatregelen kunnen namelijk cumulatief een aanzienlijk effect sorteren. De promovendus beveelt dan ook aan dat belastingmaatregelen moeten worden beschouwd binnen een breder scala van op economische groei gerichte beleidsmaatregelen. Dan ontstaat namelijk een integraal beeld van de manier waarop overheidsbeleid de verdeling van materiële welvaart beïnvloedt. Verder verdient het aanbeveling om de inkomstenbelasting eerst te schonen van ongerechtvaardigde ongelijke behandeling van inkomen alvorens te schuiven naar indirecte belastingen.
Laurens Wijtvliet studeerde Fiscale economie aan Tilburg University. Nadat hij in 2011 cum laude afstudeerde, startte hij als PhD aan het Fiscaal Instituut Tilburg, naast een functie als belastingadviseur bij Deloitte. Tegenwoordig is hij als wetenschappelijk medewerker werkzaam bij de Belastingkamer van de Hoge Raad der Nederlanden. Wijtvliet heeft tal van publicaties in Nederlandse en internationale tijdschriften op zijn naam staan.
NOOT VOOR DE PERS
Laurens Wijtvliet verdedigt zijn proefschrift The Tax Tectonics: Well-being and Wealth-Inequality in Relation to a Shift in the Tax Mix from Direct to Indirect Taxes op 10 april 2018 om 16.00 uur in de aula van Tilburg University, Warandelaan 2, Tilburg. Promotoren: prof. dr. A.C. Rijkers en prof. mr. dr. J.L.M. Gribnau.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen