Minder rimpels in gezicht vrouw door gezonde voeding

Bij mannen die gezond eten geen verschil ten opzichte van mannen met ongezond voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon, met veel fruit en groenten lijkt ervoor te zorgen dat vrouwen minder rimpels in het gezicht ontwikkelen. De mannenhuid lijkt zich daarentegen niet te laten beïnvloeden door een gezonde voeding. Dat concludeert arts-onderzoeker Selma Mekic van de afdeling dermatologie in het Erasmus MC, in een studie onder 2753 Rotterdamse 50-plussers.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology (JAAD), een invloedrijk wetenschappelijk tijdschrift in de dermatologie. Met deze bevindingen wordt opnieuw bevestigd dat gezonde voeding invloed heeft op verouderingsprocessen in het lichaam.

Voedingspatroon

Mekic onderzocht het verband tussen voedingspatronen en  rimpels van 1140 mannen en 1613 vrouwen uit het ERGO onderzoek, een langlopend bevolkingsonderzoek in de Rotterdamse wijk Ommoord. Omdat uit eerder onderzoek al bekend was dat bij mannen andere factoren bijdragen aan rimpels dan bij vrouwen, werden beide groepen in de studie apart onderzocht.

De deelnemers vulden een vragenlijst in waarbij ze aangeven hoeveel gram groenten, fruit, vlees, vis, brood, melk, snoep, alcohol en nog veel meer producten ze gedurende een maand aten. Daaruit zijn voedingspatronen berekend. Tevens werden 3D foto’s gemaakt van het gelaat en werd met een computerprogramma het percentage rimpels vastgesteld.

Fruit, groenten en vis

“Scoorden deelnemers hoog op gezonde voeding als fruit, groente en vis, en laag op vlees, suikers, verzadigde vetten en alcohol en hielden ze zich dus goed aan de Nederlandse richtlijnen voor gezonde voeding, dan nam het percentage rimpels significant af. Maar alleen bij vrouwen. Bij mannen die gezond eten zien we geen verschil ten opzichte van mannen met een ongezond voedingspatroon”, constateert Mekic, die de gegevens onder andere statistisch corrigeerde voor leeftijd, roken en blootstelling aan UV-straling, bekende veroorzakers van huidveroudering.

Opvallend was bovendien dat vrouwen die het gezond veronderstelde mediterrane dieet volgen –veel groeten, fruit, weinig vlees, veel vis, olijfolie én een dagelijks glas wijn- níet significant minder rimpels hebben. “Het lijkt erop dat de alcohol het effect van de gezonde voeding teniet doet, als het gaat om rimpelvorming.  We hebben met name gekeken naar voedingspatronen en minder naar losse voedingsgroepen. Je eet immers niet alleen fruit en groente, maar ook andere producten. Deze groepen kunnen elkaar in rimpelvorming versterken of juist remmen”.

Niet roken en bescherming tegen zon

“Vrouwen die er langer jong willen uit zien hebben nu, naast niet roken en bescherming tegen de zon, nog een aangrijpingspunt om rimpels te vertragen. Tegelijkertijd heeft een gezonder voedingspatroon  belangrijke effecten in de preventie van welvaartsziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten”, aldus Mekic. “Twee vliegen in een klap.”

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen