Ronald McDonald Huis Friesland sluit deuren

0
992

Het Ronald McDonald Huis Friesland sluit per 1 november 2018 zijn deuren. Het logeerhuis voor ouders en broertjes en zusjes van zieke kinderen naast het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) zag de laatste jaren de vraag naar overnachtingen teruglopen. “De zorg verandert en daar passen wij ons aanbod op aan.”

“Ronald McDonald Huis Friesland was de afgelopen 14 jaar voor vele ouders een essentiële plek vlakbij hun zieke kind”, zegt voorzitter van Stichting Ronald McDonald Huis Friesland Winferd Madlener. “Een plek waar ze zich konden terugtrekken en opladen en waar ook broertjes en zusjes welkom waren. Maar het zorglandschap is continu in beweging en daarmee verandert ook de vraag. Het Ronald McDonald Kinderfonds is met haar Huizen en Huiskamers daar waar de vraag het grootst is. Op basis van dit uitgangspunt past het Kinderfonds haar aanbod waar nodig aan. De bezetting van het Huis in Leeuwarden is de afgelopen vier jaar gehalveerd en zal, zo blijkt uit onderzoek, nog verder dalen. Daarom sluit Ronald McDonald Huis Friesland per 1 november zijn deuren.”

Veel waardering voor vrijwilligers

Ronald McDonald Huis Friesland telt zeven gastenkamers en er werken twee betaalde krachten. Het Huis drijft voornamelijk op een grote groep vrijwilligers en wordt mogelijk gemaakt door trouwe sponsors en donateurs. “We zijn onze vrijwilligers, sponsoren en donateurs enorm dankbaar”, licht Madlener toe. “Zij hebben zich de afgelopen jaren met hart en ziel ingezet voor gezinnen met een ziek kind.” Ouders met een ziek kind kunnen vanaf 1 november gebruikmaken van de rooming in faciliteiten en de familiekamers van het MCL, zodat zij toch dicht bij hun zieke kind kunnen zijn.

Zorgvuldig besluit

De beslissing om het Huis te sluiten is zorgvuldig genomen, benadrukt de voorzitter. “We hebben het onafhankelijke onderzoekbureau PTG gevraagd om andere scenario’s te onderzoeken. Maar de verwachting is dat het aantal mensen dat gebruikmaakt van de faciliteiten van het Ronald McDonald Huis hier in Leeuwarden alleen maar verder zal afnemen.” Dit komt deels doordat er minder kinderen worden geboren in Friesland en door ontwikkelingen in de gezondheidszorg, zoals een kortere opnameduur en centralisering van de zorg.

Vakantiehuis De Hoeve blijft open

De Hoeve, vakantiehuis van het Ronald McDonald Kinderfonds in Beetsterzwaag, blijft gewoon open, omdat dit nog steeds in een duidelijke en groeiende behoefte voorziet voor gezinnen met een zorgintensief kind.

Bron: Ronald McDonald

Vorig artikelMeer leerwerkplekken tegen personeelstekort in de zorg
Volgend artikelMijn ouders hebben vroeger een andere afslag genomen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.