Onderzoek wijst uit: Feyenoord zit niet in je DNA, wel in je opvoeding

Zit de liefde voor Feyenoord in het bloed van de supporters? Bestaat er een zogeheten ‘Feyenoord-gen’? Het Grote Feyenoord DNA-onderzoek wijst uit: Feyenoord zit niet in je DNA, maar opvoeding, omgeving en vrienden zorgen ervoor dat iemand Feyenoord-supporter wordt. De Rotterdamse club is de eerste voetbalclub ter wereld waarbij DNA-onderzoek is gedaan onder de eigen supporters. Dit gebeurde op initiatief van sponsor Opel.

Het DNA-onderzoek werd gedaan onder 168 respondenten die zijn geselecteerd uit meer dan 5.000 supporters die bereid waren wangslijm af te staan voor DNA–onderzoek, dat door onderzoeksbureau Omnigen werd verricht. Biowetenschapper Berry Kriesels van Omnigen heeft geen bewijs kunnen vinden voor de veronderstelling dat Feyenoord in je DNA kan zitten. Iets waar menig supporter in geloofde. Toch is er volgens Omnigen wel een wetenschappelijke uitleg voor de hartgrondige liefde voor Feyenoord, vervat in de term Nature versus Nurture. Deze uitleg onderschrijft dat de liefde voor Feyenoord met de paplepel wordt ingegoten. Het zijn ouders, omgeving en vrienden die er in de opvoeding voor zorgen dat de liefde voor Feyenoord wordt ontwikkeld.

SportfilmFestival

DNA of niet, er is een speciale reportage gemaakt van dit unieke onderzoek: Het Feyenoord-DNA. Feyenoord-supporter Sander de Kramer begeleidde het onderzoek en brengt het op een prachtige manier in beeld. Het verloop ervan en verhalen van ras-Feyenoorders zoals Jan Boskamp en Joop van Daele komen aan bod.

Sander de Kramer ging ook op bezoek bij onbekende Feyenoorders en is onder de indruk van de intensiteit van het Feyenoord-gevoel. “Feyenoord voelt als een familie, zo sterk is de verbondenheid. Verder is het opvallend dat ook De Kuip een versterkend, magisch effect heeft op dat gevoel. Twee supporters uit Delfzijl die meededen aan het onderzoek, krijgen al 20 jaar lang vlinders in hun buik van het idee dat ze weer naar dat stadion mogen.”

De film gaat woensdagavond in première tijdens de openingsavond van het SportfilmFestival in Rotterdam (SFFR). Alle Feyenoord-supporters en andere geïnteresseerden kunnen de reportage vanaf 22:00 uur eenvoudig bekijken via de website opel.nl/feyenoord.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen