Richtlijnen efficie?nter ontwikkelen

Array

Richtlijnen zijn soms sneller en goedkoper te maken. Zo is het mogelijk om in twee dagen een goede richtlijn op te stellen voor de behandeling van dermatologische aandoeningen. Dat concludeert Borgonjen in zijn proefschrift over de huidige kwaliteit van dermatologische richtlijnen is en hoe die kan verbeteren.

Richtlijnen

Een richtlijn is een handvat om wetenschappelijke kennis op een gedegen manier samen te vatten en te ontsluiten voor de dagelijkse praktijk. Borgonjen vergeleek drie methoden van richtlijnontwikkeling: (1) de klassieke procedure waarbij een werkgroep regelmatig samenkomt en een richtlijn ontwikkelt, (2) de pressure- cookermethode waarbij een epidemioloog een evidencerapport opstelt en een werkgroep in twee dagen een reeks aanbevelingen formuleert, en (3) de epi- expertmethode waarbij een inhoudelijk deskundige aanbevelingen opstelt op basis van een evidencerapport.

De pressure-cookermethode leverde in vergelijking met de klassieke procedure een vergelijkbare richtlijn op tegen relatief lage kosten. Vooral de motiverende manier van werken bleek aantrekkelijk. Borgonjen concludeert dat in het hele proces van richtlijnontwikkeling verbeteringen mogelijk zijn. Overheden en verzekeraars gebruiken richtlijnen steeds vaker om kwaliteitsdefinities en budgetteringsvraagstukken op te lossen. Hierdoor worden hogere eisen aan verantwoorde richtlijnontwikkeling gesteld. De studie van Borgonjen levert daarvoor aanknopingspunten.

Current status and future improvements’

Promotores: prof. dr. P.C.M. van de Kerkhof, prof. dr. P.I. SpulsCo-promotores: dr. J.J.E. van Everdingen

Rinke Borgonjen: ‘The perfect guideline, a utopia? Quality of dermatological guidelines

Bron: AMC

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen