Slaapapneu en snurken belangrijkste oorzaak slaapproblemen

0
994

Bijna 28% van de Nederlanders geeft aan last te hebben van slaapproblemen, variërend van moeilijk in slaap komen, moeite met doorslapen en (te) vroeg wakker worden of een ademstop (apneu). Twee tot vier procent lijdt aan slaapapneu en de helft weet niet dat zij slaapapneu hebben. Om patiënten een mogelijk doeltreffende oplossing te bieden voor hun slaapapneu of snurkprobleem, is de Reinaert Kliniek gestart met een multidisciplinaire samenwerking tussen een longarts, kaakchirurg en KNO-arts. De Reinaert Kliniek is de eerste kliniek waarin diagnostiek en behandeling worden gebundeld.

 
Groeiend probleem
Het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) wordt veroorzaakt door een afsluiting (obstructie) van de ademweg. Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap perioden van ademstilstand of ernstig verzwakte ademhaling voorkomt. “OSAS patiënten slapen misschien wel lang genoeg, maar per definitie slecht,” vertelt KNO-arts Drs. Niels de Boer. “De consequenties van slaapproblemen als gevolg van apneu zijn serieuzer dan we denken. Met apneu wordt je een paar keer per uur wakker doordat de adem stopt. De meeste mensen maken dit niet bewust mee, maar het verstoort wel het slaappatroon. De gevolgen van onvoldoende slaap en een tekort aan zuurstof in het bloed veroorzaakt onder meer schade aan de bloedvaten waarmee de kans op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Verder leidt een chronisch slaaptekort tot disfunctioneren in het werk, de relatie, het gezin. Het is een groot sociaal-maatschappelijk probleem en het aantal mensen met een slaapprobleem groeit. De gedachte is zelfs dat 25% van de auto-ongelukken slaapapneu gerelateerd zijn. Met de diagnose en de behandeling in de Reinaert Kliniek bieden we met de verschillende specialisten, een zo doeltreffend mogelijke oplossing waardoor de kwaliteit van leven van de patiënt aanzienlijk verbeterd.“
 
Slaapregistratie
Na een intakegesprek krijgt de patiënt een diagnostisch apparaat mee naar huis dat de slaap en ademhaling van de patiënt gedurende een nacht geregistreerd. De resultaten worden de volgende dag overlegd met de kaakchirurg, de KNO-arts en de longarts. Zij meten onder meer de stand van de onderkaak en doen een longfunctietest waarmee de kwaliteit en capaciteit van de longen wordt vastgesteld. Met de verkregen resultaten bieden zij een effectieve oplossing, zoals een ademhalingsmasker (CPAP) voor de nacht of een beugel dat snurken en/of apneu voorkomt.
 
Verwijzen
De Boer: “Iedereen die overdag futloos of vermoeid is of weleens wegzakt, en vermoedt dat slecht slapen de oorzaak is, heeft recht op verdere diagnostiek naar slaapapneu. Met een verwijzing van de huisarts kan de patiënt binnen enkele dagen bij ons terecht. Na het in kaart brengen van de mogelijke oorzaak, wordt direct gestart met een effectief behandelplan.”
Over de Reinaert Kliniek
De Reinaert Kliniek is een onafhankelijk, kleinschalig behandelcentrum waar medisch specialistische behandelingen van hoge kwaliteit worden uitgevoerd. De Reinaert Kliniek werkt snel en met oprechte aandacht voor de patiënt. Deze Zelfstandige Kliniek, erkend door de Nederlandse overheid en lid van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), levert met een team van ervaren medisch specialisten op het gebied van chirurgie, KNO, orthopedie en plastische chirurgie, specialistische zorg op maat.
Vorig artikelBruno Bruins gaat nieuwe dure medicijnen kritischer bekijken
Volgend artikelDNA test voor kleur huid, haar en ogen nu beschikbaar
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.