Bacteriële vaccins kunnen antibioticaresistentie voorkomen

Array

Nederland investeert € 12,2 miljoen in de ontwikkeling van bacteriële vaccins via een vijfjarenopdracht aan Intravacc. Bacteriële vaccins zijn een preventieve maatregel in de aanpak van antibioticaresistentie. Een vaccin beschermt immers tegen (resistente) infecties waardoor minder antibiotica nodig zijn. In opdracht van VWS start Intravacc met de ontwikkeling van vaccins tegen resistente gonorroe en de ziekte van Lyme.

Steeds vaker weten bacteriën antibiotica te omzeilen. Ze worden resistent. Nieuwe antibiotica ontwikkelen en bestaande antibiotica zorgvuldiger inzetten zijn goede oplossingen. Maar er zijn nog meer alternatieven, zoals vaccins ontwikkelen die infecties kunnen voorkomen.

Gonorroe en Lyme

Er is grote behoefte aan vaccins die bescherming bieden tegen infecties door bacteriën, waaronder resistente bacteriën. De lijst met resistente bacteriën is lang. VWS en Intravacc maakten een keuze door te kijken naar het volksgezondheidsbelang van de infectieziekten, de aan- of afwezigheid van alternatieven, en de toepasbaarheid binnen de platformen van Intravacc. Hier kwamen 2 bacteriën uit:
• resistente gonorroe: deze infectie staat hoog op de prioriteitenlijst die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2017 opstelde
• Lyme: deze bacterie vormt een aanhoudend probleem waarvoor behandeling met antibiotica nodig is

Platformtechnologieën

De ontwikkeling van een vaccin duurt relatief lang. Gebruikmaken van bestaande kennis kan dit traject aanzienlijk verkorten. Intravacc werkt met 2 bacteriële platformtechnologieën: OMV-technologie (Outer Membrane Vesicle) en conjugaat technologie. Zowel gonorroe als Lyme passen goed in het OMV-platform. Intravacc ontwikkelt nu eerst een conceptvaccin tegen gonorroe. En gebruikt de opgedane kennis en expertise vervolgens voor een vaccin tegen Lyme.

Kijk voor meer informatie over Intravacc op intravacc.nl.

Bron: Rijksoverheid

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen