“Patiënt wordt in het hart gesloten”

Array

“Het is zo goed en zo fijn dat jullie er voor ons zijn”. Het zijn de woorden van de heer Jo Cloodt die nog op zijn kunstwerk gegraveerd zullen worden. Hij onthulde deze week een beeldhouwwerk op verpleegafdeling B3 uit dankbaarheid voor de goede zorgen die hij heeft mogen krijgen in het Maastricht UMC+ en in het bijzonder in het Hart+Vaat Centrum. 

Kunstenaar Jo Cloodt biedt uit dankbaarheid beeldhouwwerk aan

De inmiddels 77-jarige kunstenaar kreeg in 1997 een acuut hartinfarct op de skipiste in Innsbruck. Via het vliegveld van Rotterdam kwam hij terecht in het toenmalige academisch ziekenhuis Maastricht (inmiddels Maastricht UMC+). Hier werd hij voor zijn hart- en vaatproblematiek behandeld door cardiochirurg prof. dr. Bär.

In de loop der jaren werd de heer Cloodt nog een aantal maal geholpen in Maastricht. Zo moesten er afgelopen september nog twee omleidingen worden opengemaakt door het plaatsen van stents. “Er werd om vier uur ’s nachts een team opgeroepen en er werd meteen werk van gemaakt, ” zegt Cloodt. “Het typeert de mentaliteit van deze mensen. Die zorgzaamheid kun je iemand nu eenmaal niet aanleren, dat zit er gewoon in.” Het beeld symboliseert dan ook de patiënt die in het hart van het Maastrichtse zorgpersoneel wordt gesloten. “Ik kan me natuurlijk ook wel voorstellen dat verpleegkundigen en artsen wel eens een wat mindere dag hebben, maar de boodschap die ik ze wil meegeven: als jullie voorbij dit beeld lopen denk er dan heel even aan dat al de mensen die jullie helpen zo enorm dankbaar zijn.” Het zal dan ook een mooie plek krijgen op de verpleegafdeling.

Bron: Maastricht UMC+

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen