Laagdrempelige zorg voor patiënten met goedaardige slokdarm- en maagaandoening

Array

Expertisecentrum primeur voor Brabant
Eindelijk verlost van de pijn op je borst. Weer gewoon kunnen eten. Voor het eerst sinds jaren weer lekker slapen en uitgerust opstaan. Voor patiënten met goedaardige aandoeningen en motoriekstoornissen aan de slokdarm en maag kan een juiste behandeling van hun klachten een enorm verschil maken. Te vaak echter worden de problemen niet herkend of is de gekozen therapie niet toereikend. Reden voor chirurgen en MDL-artsen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis om hun expertise te bundelen. Een primeur voor Brabant.

Benauwd

Rietje Persoon (69) uit Mijdrecht is blij en opgelucht. Voor haar was een half jaar geleden een wandeling naar de supermarkt nog veel. “Ik maakte een wandelingetje tijdens een vakantie in Noordwijk en kreeg het ineens enorm benauwd”, vertelt ze. “Niks voor mij, want ik ben een actief mens, ga drie keer per week naar de sportschool.

De klachten werden niet herkend en ik heb ruim een half jaar doorgesukkeld. Totdat ik via mijn huisarts bij dokter Draaisma terecht kwam. Ik bleek een grote scheur in mijn middenrif te hebben. Hij plande direct een operatie in. Nu kan ik álles weer: sporten, tuinieren, met de kleinkinderen spelen. Ik heb geen centje pijn gehad. Over een paar weken heb ik een controle-afspraak, maar een telefoontje naar Den Bosch is waarschijnlijk genoeg: ‘Dokter, ik voel me top!’”

Laag risico, snel herstel

Chirurg Werner Draaisma, recent gestart in het JBZ, is gepromoveerd op goedaardige slokdarm- en maagaandoeningen. “Als patiënten verstoken blijven van de juiste zorg heeft dat vaak nare gevolgen: vervelende pijn op de borst, moeilijk kunnen eten, alleen half zittend kunnen slapen. Vaak werken mensen niet meer of vermijden ze sociale contacten. Terwijl het vaak goed te behandelen is. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis doen wij vrijwel alle dergelijke operaties met behulp van de operatierobot. Dus via een kijkoperatie met kleine gaatjes, met een laag risico op complicaties en een snel herstel.”

Laagdrempelig advies

In Nederland heeft een grote groep mensen last van bijvoorbeeld reflux (zuurbranden), middenrifbreuken en motoriekstoornissen. Er is veel onbekendheid rondom goedaardige aandoeningen van de slokdarm en maag. Maag-darm chirurgen Draaisma en Brokelman en maag-, darm-, lever-artsen Van Hee en Scheffer zetten zich in om meer bekendheid te geven aan deze aandoeningen. Het idee is dat zij laagdrempelig advies geven in de regio. Of het daarbij nu gaat om levensstijl, medicatie of een mogelijke operatie.

Bron: JBZ

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen