Tjongerschans: moeder tilt zelf baby uit haar buik tijdens keizersnede

Array

Een bijzondere bevalling in ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen: voor het eerst kon een moeder, bij een keizersnede zelf haar baby uit haar buik halen. Haar dochter werd vrijdag 13 juli geboren.

Vorig jaar werd deze variatie op de keizersnede voor het eerst in Nederland toegepast. In het buitenland wordt deze methode wel vaker gebruikt.

Keizersnee actief meemaken

De moeder had al twee keer een keizersnede gehad en zou nu weer een keizersnede krijgen. Toen zij  een video zag waarin een moeder zelf de baby uit haar buik mocht halen en bij zich neer kon leggen, sprak haar dit meteen aan. Deze zogeheten “maternal assisted c-section” is nog nieuw in Nederland. Gynaecoloog Gerda Zeeman was direct enthousiast. ‘Ik kan officieel nog geen toezegging geven, maar we gaan het doen, hieraan willen we graag meewerken!’

Medisch verantwoord

De operatie verloopt iets anders, omdat de moeder met haar handen in het steriele operatiegebied komt. Zij krijgt een steriele jas aan en handschoenen. Met het OK-team was er vooraf een simulatietraining, zodat iedereen goed voorbereid was.

Bijzondere beleving

De ouders kijken terug op een unieke ervaring. De moeder: ‘Ze keek me meteen aan, recht in mijn ogen. Zo mooi. Het lijkt een klein verschil, maar het is een hele andere beleving.’ Ziekenhuis Tjongerschans werkt graag mee als het gaat om wensen van ouders tijdens een bevalling. ‘Het hele team heeft meegenoten, het is prachtig om de ouders dit te kunnen geven’, besluit gynaecoloog Clasien van der Houwen die uiteindelijk de keizersnede mocht doen.

Bron: Tjongerschans

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen