Aan UV blootgestelde meelwormen rijke bron van vitamine D

Array

Eetbare insecten staan bekend als een goede bron van dierlijke eiwitten en verschillende andere voedingsstoffen, waaronder verschillende mineralen en vitamines. Tot voor kort stond vitamine D niet in dit rijtje. Wetenschappers van Wageningen University & Research hebben echter proefondervindelijk vastgesteld dat sommige insecten zeer rijk zijn aan vitamine D als ze bloot zijn gesteld aan ultraviolette straling. De onderzoekers presenteerden hun resultaten in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Vitamine D essentieel

Vitamine D is essentieel voor het menselijk lichaam. Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met verschillende chronische ziekten. Een bijzondere eigenschap van vitamine D is dat het niet alleen uit voeding kan worden opgenomen, maar dat het ook aangemaakt kan worden in de huid. Het aanmaken van vitamine D is echter alleen mogelijk wanneer er voldoende zonnekracht (ultraviolette straling) is. Tijdens de winter is dit niet het geval en ook huid bedekt door kleding of door zonnebrandcrème of gepigmenteerde huid beperkt de vitamine D aanmaak. Dit zorgt er voor dat een tekort aan vitamine D veel voor komt, vooral in landen die ver van de evenaar liggen zoals Nederland.

Ultraviolette straling

Het onderzoeksteam stelde vier verschillende insecten bloot aan ultraviolette straling en bepaalde vervolgens de gehaltes aan vitamine D. Bij drie van de vier soorten waren de gehaltes sterk verhoogd ten opzichte van niet blootgestelde exemplaren. Bij een van de soorten, de meelworm, was het gehalte aan vitamine D na blootstelling zelfs meer dan zestig maal verhoogd. Dat zorgde ervoor dat de meelwormen even veel vitamine D bevatten als “vette vis”, een van de weinige goede voedingsbronnen van vitamine D.

Meelwormen milieuvriendelijk alternatief

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat meelwormen een milieuvriendelijk alternatief zijn voor gangbaar vlees, rijk zijn aan eiwitten en op verschillende reststromen gekweekt kunnen worden. Dit onderzoek laat zien dat ze ook een rijke bron van vitamine D kunnen zijn. De onderzoekers verwachten dat dit onderzoek snel zal worden toegepast door insectenproducenten om hun producten gezonder te maken.

Bron: WUR

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen