‘Meer actie nodig tegen plaag van nepmedicijnen in Afrika’ #aids2018

Array

Er moet meer gedaan worden om de stroom aan nepmedicijnen in Afrika tegen te gaan. Dat zegt Dr. Iain Barton, hoofdstrateeg van Imperial Logistics, deze week tijdens de Internationale Aidsconferentie in Amsterdam. Het Zuid-Afrikaanse bedrijf is de grootste distributeur van medicijnen in Afrika en een voorloper in de strijd tegen nepmedicijnen. Jaarlijks sterven er zo’n 700.000 mensen als gevolg van vervalste medicatie. Om dit tegen te gaan, wordt tijdens de Aidsconferentie een verregaande samenwerking met softwaregigant SAP aangekondigd.

Volgens recente data van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is één op de tien medicijnen in lage- of middeninkomenslanden vervalst of van ondermaatse kwaliteit. De grootste problemen doen zich in Afrika ten zuiden van de Sahara voor: het gebied is goed voor 42 procent van alle ondermaatse en vervalste medicijnen die wereldwijd in omloop zijn. In sommige landen is het percentage nepmedicijnen liefst zestig procent. En omdat lang niet alle misstanden worden gerapporteerd, is het werkelijke probleem waarschijnlijk veel groter. De wereldwijde aanbieders van nepmedicijnen vertegenwoordigen hierbij een miljardenmarkt. Ook in Europa is een sterke groei van vervalste medicatie zichtbaar.

Bekendmaking samenwerking met SAP

In het gevecht tegen nepmedicijnen zijn technologie en educatie de twee belangrijkste wapens, zo zegt Barton. De laatste jaren is door innovatieve toepassingen al grote vooruitgang geboekt op het gebied van verificatie en serialisatie om de medicijnen op elk moment van hun tocht van fabrikant tot ontvanger zo goed mogelijk te kunnen blijven volgen. Zeker in Afrika, waar medicijnen als aidsremmers tot in de meest afgelegen gemeenschappen nodig zijn om levens te redden, is dit een enorme logistieke en technologische uitdaging. Om een volgende stap in dit proces te zetten, is tijdens de Internationale Aidsconferentie in Amsterdam de samenwerking tussen Imperial Logistics en de Duitse softwaregigant SAP aangekondigd.

De inzet van de technologie van SAP moet het serialisatieproces verder verbeteren en er zo voor zorgen dat er minder vervalste of slechte medicijnen op de markt kunnen komen. Ook biedt het grotere mogelijkheden om de patiëntveiligheid te verhogen door relevante medische data te verzamelen en het voor patiënten zelf eenvoudiger te maken om na te gaan of hun medicijnen echt of nep zijn. “De dreiging van nepmedicijnen is groot en urgent. Er zijn genoeg partijen die zich hier bewust van zijn, maar de tijd voor actie is inmiddels echt gekomen. Het partnerschap met SAP die we hier in Amsterdam aankondigen is een mooi voorbeeld van de verregaande samenwerking die nodig is om dit gevaar te stoppen. Ik roep andere partijen op om ook hun verantwoordelijkheid te nemen en samen met ons de strijd aan te gaan”, aldus Barton.

Educatie blijft cruciaal

Een bijkomend gevolg van deze stroom aan nepmedicijnen is het afbrokkelend vertrouwen in de gezondheidszorg en zorgverleners. Zeker in de meer primitieve gemeenschappen is dit een groot risico, aldus Barton: “We mogen trots zijn op de enorme vooruitgang die er de afgelopen decennia is gemaakt, bijvoorbeeld door de wereldwijde samenwerking in het gevecht tegen AIDS. Maar er is nog altijd veel werk te verzetten, zeker in Afrika. En we moeten koste wat het kost voorkomen dat de plaag van nepmedicijnen onze inspanningen dwarsboomt en gemeenschappen om wie het hier gaat, jaren terugwerpt.” Daarom is het volgens Barton nodig dat zowel het maatschappelijke middenveld als het bedrijfsleven zich inzet om lokale bevolkingen te onderwijzen en zo ook zelf de middelen te geven om de gevaren van nepmedicijnen tegen te gaan.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen