Avansstudenten en -onderzoekers zetten zich in voor Brabantse inloophuizen kankerpatiënten

Array

Connect4Cancer: Avansstudenten en -onderzoekers zetten zich in voor Brabantse inloophuizen kankerpatiënten

Studenten en onderzoekers van Avans Hogeschool zetten zich de komende jaren in om Brabantse inloophuizen voor mensen die getroffen zijn door kanker te professionaliseren en bekender te maken onder patiënten, hun naasten en zorgverleners. Inloophuizen voorzien in sociaal emotionele ondersteuning die huisartsen en zorgverleners in het ziekenhuis onvoldoende kunnen bieden. Het project Connect4Cancer wordt mede mogelijk gemaakt door het CZ Fonds.

Inloophuizen, aangesloten bij Instellingen PsychoSociale Oncologie (IPSO), bieden verschillende activiteiten voor kankerpatiënten en hun naasten, zoals zingen, wandelen, schilderen, massage en yoga. Er is gelegenheid om lotgenoten te ontmoeten en vrijwilligers bieden een luisterend oor.

Maatschappelijk rendement

Afgelopen maanden hebben studenten de eerste onderzoeken gedaan bij inloophuizen in ‘s-Hertogenbosch, Helmond, Veldhoven, Waalwijk, Tilburg, Breda en Roosendaal. Studenten Bedrijfseconomie en Accountancy hebben het financieel en maatschappelijk rendement van een van de inloophuizen in kaart gebracht. Uit deze eerste verkenning blijkt dat de zorg in het inloophuis en contact met lotgenoten niet alleen leidt tot een hogere kwaliteit van zorg en leven, maar ook tot minder bezoeken aan huisartsen of specialisten, wat een kostenbesparing oplevert.

Mieke van Thiel, initiatiefnemer van Connect4Cancer: ‘Zorgkosten nemen alleen maar toe en de inzet van mantelzorgers en vrijwilligers wordt steeds belangrijker in onze participatiemaatschappij. De grote uitdaging op dit moment is om zorg van artsen, specialisten en instellingen zo goed mogelijk te verbinden aan zorg door mantelzorgers en bijvoorbeeld de zorgverleners in inloophuizen. Het doel van Connect4Cancer is om te onderzoeken welke rol inloophuizen het beste kunnen vervullen in het zorgstelsel en wat daarvoor nodig is.’

Onbekendheid en imago

Uit enquêtes en gesprekken met bezoekers van inloophuizen en zorgverleners blijkt dat veel patiënten, naasten en zorgverleners de inloophuizen niet kennen of geen goed beeld van de inloophuizen hebben. ‘Veel mensen denken dat een inloophuis een plek is waar alleen maar over problemen gepraat wordt, terwijl het in werkelijkheid ook een ontspannen plek is in huiselijke sfeer waar je activiteiten kunt doen om je gedachten te verzetten.’, stelt student Communicatie Willem Everaert.

Activiteitenaanbod inloophuizen uitbreiden

Studenten hebben ook de behoeftes van verschillende patiëntgroepen onder de loep genomen. Activiteiten die nu al aangeboden worden, zoals bewegen en creatief bezig zijn, zorgen voor het verminderen van stress en een betere fysieke gesteldheid, waardoor behandeling beter aanslaat. Maar het aanbod sluit nu niet aan bij wensen van alle patiëntgroepen. Mannen bezoeken inloophuizen bijvoorbeeld minder vaak dan vrouwen. Zij blijken andere behoeftes te hebben. Student Social Work Jorieke van der Zande: ‘Mannen met wie ik gesproken heb, gaven aan minder behoefte te hebben aan zorg en meer aan sporten, bewegen en ondersteuning bij financiën en het zoeken naar (vrijwiligers-)werk.’

Ook jongvolwassen naasten en nabestaanden van kankerpatiënten komen weinig in inloophuizen. Uit onderzoek van Social Work student Emma Goevaerts blijkt dat zij de drempel om naar een inloophuis te gaan hoog vinden. Maar ze hebben wel behoefte aan een luisterend oor, wat ze niet altijd in hun omgeving vinden. Een online platform waar ze terecht kunnen, zou voor hen een oplossing zijn.

Fondsenwerving

Om de dienstverlening te kunnen uitbreiden, is het belangrijk om de financiële situatie van inloophuizen te verstevigen. Studenten Commerciële Economie onderzochten hoe inloophuizen structureel fondsen kunnen werven. Ze deden aanbevelingen voor het oprichten van een fonds en het opzetten van een sponsormoment.

Vervolgonderzoek

Vanaf september start een nieuwe groep studenten van verschillende opleidingen met vervolgonderzoeken.

Voetmassage in het Vicki Brown-huis, foto Gerard Monté.

Bron: Avans

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen