VNO-NCW: geen halfslachtige deal bij Brexit

Array

Een no-deal scenario of een halfslachtige Brexit deal zal diepe sporen trekken in de Nederlandse én Britse economie. Het is cruciaal dat er een deal komt die snel zekerheid biedt aan bedrijven in Nederland en Europa. Dat vraagt een in de praktijk werkbare deal. Die boodschap bracht Hans de Boer vandaag over in gesprek met Britse Minister Hunt van Buitenlandse Zaken.

Ter gelegenheid van het bezoek van Jeremy Hunt, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, spraken de minister en Hans de Boer met een aantal bedrijven over de impact van Brexit. Het Nederlands bedrijfsleven is blij dat die dialoog met de Britten weer meer gaat over de economie en het belang van het voortzetten van de onderlinge handel. Maar tegelijkertijd leven er bij Nederlandse bedrijven veel vragen over de praktische consequenties, problemen in de uitvoerbaarheid en complexiteit van de voorstellen uit de UK White Paper over de Brexit die de Britse regering in juli presenteerde.

De Nederlandse bedrijven uitten richting minister Hunt hun zorgen over flinke kostentoename en praktische problemen, nu het Verenigd Koninkrijk feitelijk kiest voor geen vrij personenverkeer, geen vrij dienstenverkeer, geen EU-landbouwbeleid, geen EU visserijbeleid, geen douane-unie en geen gemeenschappelijk handelsbeleid.

Farmaceutische & life-sciencesindustrie en Brexit

Op de farmaceutische en life-sciencesindustrie is meer van de EU-wetgeving afgeleide regelgeving van toepassing dan op de meeste andere industrieën. De gevolgen van de Brexit voor de farmaceutische industrie en lifesciences zijn daardoor groot.

Waarmee moeten farmaceutische en lifesciencesbedrijven rekening houden?
  • Onzekerheid ten aanzien van de financiering van onderzoek en ontwikkeling (R&D).
  • Klinische studies wellicht duurder.
  • Tragere vergunningsprocedures voor nieuwe geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.
Wat kunnen farmaceutische en lifesciencesbedrijven doen om aan de nieuwe situatie het hoofd te bieden?
  • Voorbereiden op onzekerheid: houd rekening met elk van de vier meest waarschijnlijke scenario’s voor wat betreft regelgeving, arbeid, investeringen en belastingen. Bepaal welke risicobeperkende strategieën gevolgd moeten worden en stel uzelf vervolgens de vraag: zijn wij voorbereid?
  • Stel vast wat elk van de mogelijke scenario’s voor gevolg kan hebben voor de bedrijfsactiviteiten.
  • Pas bekende risicobeheersingsinstrumenten toe; staar u echter niet alleen blind op de risico’s, maar houd ook oog voor nieuwe kansen.
  • Ga na welke belangrijke werknemers hun recht op verblijf in het Verenigd Koninkrijk kunnen verliezen en welke Britse staatsburgers wellicht moeten verhuizen van de EU naar het Verenigd Koninkrijk.
  • Ga het gesprek aan met uw personeel om te laten zien dat ze hooggewaardeerd zijn. Overweeg om begeleiding aan te bieden bij het krijgen van permanent Brits ingezetenschap en bij het aanvragen van permanent ingezetenschap voor Britse medewerkers in andere EU-lidstaten waarin u actief bent.
  • Bereid u voor op vragen van uw investeerders – wat zijn de mogelijke gevolgen voor bestaande financiering; hebt u toegang tot alternatieve financiering?
  • Houd uw strategieën richting regelgevers en met betrekking tot klinische studies tegen het licht en stel vast of en hoe deze werken bij verschillende Brexit-scenario’s en tijdsperiodes.
  • Identificeer welke van uw producten – zowel bestaande als nieuwe – rechtstreeks worden getroffen, vooral die waarvoor de grootste mate van onzekerheid bestaat.

Voorzitter VNO-NCW Hans de Boer: ‘Een soepele handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland is in het belang van ons allemaal. Door de Britten inzicht te bieden in de praktische mogelijkheden, maar ook de uitvoeringsproblemen van hun voorstellen, willen we de discussie meer terugbrengen naar de essentie. Namelijk de vormgeving van een toekomstige handelsrelatie waarin bedrijven soepel kunnen blijven exporteren, importeren en investeren in het Verenigd Koninkrijk en vice versa. Alleen op die manier wordt onnodige schade aan banen en welvaart voorkomen.’

VNO-NCW hoopt dat de bijeenkomst bijdraagt aan het realiteitsbesef dat het Verenigd Koninkrijk moet tonen bij de onderhandelingen. ‘De tijd is nog maar kort en het is belangrijk de voorstellen niet onnodig ingewikkeld te maken vanwege de politieke context. Uiteindelijk gaat het niet om constructies op papier, maar om een handelsrelatie met echte goederen, diensten en mensen die werkbaar moet zijn. De EU moet zich altijd constructief opstellen voor praktische goed werkbare voorstellen’, aldus Hans de Boer. Voorbeelden hiervan zijn de publiek-private portal www.hulpbijbrexit.nl en de diverse bijeenkomsten in het land.

Bron: VNO-NCW & PWC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen