NFU herkent zich in knelpuntenanalyse VNSU

Array

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) herkent zich in de uitkomsten van de vandaag verschenen knelpuntenanalyse ‘Ruimte voor investeringen en talent’ van de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten (VNSU).

In deze analyse wordt een beeld gegeven van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek, de ambities, de knelpunten en mogelijke oplossingen. Voor de analyse is een schat aan gegevens verzameld over ontwikkelingen binnen de universiteiten, zoals de groei van het aantal studenten en de bekostiging van onderwijs en onderzoek. De conclusie is dat de kwaliteit van onderwijs en onderzoek in vergelijking met andere landen hoog is, dat de ambities ook onverminderd hoog blijven maar dat de enorme groei van het aantal studenten, in combinatie met de achterblijvende onderwijs- en onderzoeksbekostiging tot hoge werkdruk leidt bij medewerkers en de kwaliteit van onderzoek en onderwijs onder druk zet.

NFU herkent zich in rapport

De NFU deelt de uitkomsten van het rapport. ‘Deze analyse is heel herkenbaar voor de acht universitair medische centra (umc’s) in Nederland’, aldus NFU-voorzitter Ernst Kuipers. ‘Vooral in de bachelorfase van de opleiding geneeskunde klinkt de roep om kleinschaliger onderwijs, daarin wijken we niet af van andere studies.’ Dat de opleiding verder een relatief gunstige student-stafratio heeft, komt doordat in de klinische fase de begeleiding zeer intensief is. Voor wat betreft het medisch wetenschappelijk onderzoek herkent de NFU in de analyse met name de verschuivende verhouding van de overheidsbijdragen en externe geldbronnen van bijvoorbeeld gezondheidsfondsen en Europa, de matchingsproblematiek, de hoge werkdruk en de steeds duurder wordende infrastructuur.

Lees het rapport

Bron: NFU

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen