Vierde editie jaarlijkse Etalagebenenloop

Array
Ruim 100 patiënten met claudication intermittens lopen mee

Etalagebenen; het is misschien een wat vreemde naam voor een vaatziekte. Maar de herkomst van de naam is eigenlijk best logisch. Door krampende pijn in de kuit kunnen patiënten maar kleine stukjes per keer lopen, voordat ze moeten rusten. Een beetje alsof ze van etalage naar etalage lopen.

De kramp wordt veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof in de beenspieren. Dit tekort is een gevolg van een vernauwde of afgesloten slagader in of naar de benen. Gelukkig zijn er manieren om de klachten te verminderen.

Lopen tegen de pijn

Op zaterdag 22 september organiseerde het Spaarne Gasthuis samen met Sportservice Haarlem de jaarlijkse Etalagebenenloop. Het klinkt wat tegenstrijdig: lopen met een vaatziekte die lopen lastig maakt. Maar uit onderzoek blijkt dat meer lopen juist helpt om de klachten te verminderen.

Laagdrempelig

Linda Nieman-Breunesse, verpleegkundig specialist vaatchirurgie en wondzorg bij het Spaarne Gasthuis, vertelt over dit initiatief. “Lopen helpt niet alleen tegen de klachten. Patiënten ontmoeten lotgenoten en kunnen op een laagdrempelige manier vragen stellen aan specialisten. Vaak ontstaan er ook loopgroepjes, waardoor je ziet dat patiënten meer gaan lopen. Dat is mooi om te zien, want ook gezelligheid is belangrijk tijdens de Etalagebenenloop.”

Vierde editie

Dit jaar is alweer de vierde editie van het initiatief. “We begonnen 4 jaar geleden met 10 deelnemers en 10 begeleiders. Elk jaar bleven we groeien. Vorig jaar liepen er zo’n 70 patiënten mee en deze editie wel 100. Daarnaast loopt er ook een groep van ruim 30 specialisten mee. De vaatchirurgen, fysiotherapeuten, verpleegkundig specialisten en twee beweegdocenten van Sportservice Haarlem lopen mee als begeleider, maar zijn er ook om vragen te beantwoorden.”

Trots en enthousiast

Tijdens de tocht langs de Toolenburgerplas in Hoofddorp leggen de deelnemers 1,3 kilometer af. Het is geen wedstrijd en ieder loopt lekker op eigen tempo. “Of iemand nu 2 keer of 30 keer moet stoppen; de patiënten zijn enorm trots op zichzelf dat ze 1,3 kilometer kunnen wandelen. Verschillende patiënten hebben alle jaren meegedaan en ze zijn elk jaar weer enthousiast. Het is voor sommigen ook echt een uitje. Na afloop van de prestatie krijgen de deelnemers een hapje en een drankje én natuurlijk het befaamde Schoentje.”

Bron: Spaarne Gasthuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen