Onderzoekers halen informatie over darmbacteriën uit de lucht

Array

Het is wetenschappers van Wageningen University & Research gelukt om via de lucht te meten hoe darmbacteriën voedsel verwerken. Met deze nieuwe methode willen ze meer te weten komen over goede voeding en de gezondheid van darmen.

In proeven met muizen werd aangetoond dat darmbacteriën voedsel op verschillende manieren verwerken, afhankelijk van het eten dat ze voorgeschoteld kregen. Moeilijk verteerbaar voedsel werd bijvoorbeeld sneller gefermenteerd dan makkelijk verteerbaar voedsel. De onderzoekers konden dit vaststellen door simpelweg te meten welke gassen de muizen in- en uitademden. Een diervriendelijke techniek dus.

Darmgezondheid meten met een ademtest

De methode kan bovendien per direct worden verspreid voor menselijk gebruik, volgens hoofdonderzoeker Evert van Schothorst: ‘Er bestaan al kamers waar de ademlucht van mensen wordt gemeten. Als die worden uitgerust met de sensoren die wij in ons onderzoek hebben gebruikt, kunnen ze real-time meten hoe darmbacteriën voedsel verwerken.’

Belangrijke informatie van darmbacteriën

Deze metingen kunnen dan belangrijke informatie opleveren over de gezondheid van de darmen, en in de toekomst wellicht ook over aandoeningen als de ziekte van Crohn of prikkelbaar darmsyndroom. Ook kunnen de onderzoeksresultaten ons meer vertellen over gezonde voeding. De samenstelling van darmbacteriën en hun reactie op ons voedsel heeft namelijk ook effect op het gevoel van verzadiging. ‘Hoe meer we daarover weten, hoe beter we overgewicht, obesitas en samenhangende ziekten kunnen aanpakken’, aldus Van Schothorst.

Link naar het artikel in Scientific Reports:www.nature.com/articles/s41598-018-33619-0

Bron: WUR

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen