eHealth stevig op de kaart bij de universitaire medische centra (umc’s)

Array

Citrienfondsprogramma NFU eHealth toont slimme evidence-based toepassingen
 

De umc’s – verenigd in de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) – hebben een voortrekkersrol in innovatie en het toekomstbestendig maken van de gezondheidszorg. In de zoektocht naar duurzame oplossingen werkten de umc’s de afgelopen jaren met vele andere partijen samen aan een toekomstbestendige visie op eHealth. En ondersteunde en ontwikkelde het Citrienfondsprogramma eHealth diverse evidence-based e-health projecten: toepassingen die ook aantoonbaar bijdragen aan de kwaliteit van zorg. Op de Slotmanifestatie – aanstaande 12 december 2018  – laat het programma vele slimme, technologische toepassingen zien die de zorg voor de patiënt, hun naasten en zorgverleners makkelijker en toegankelijker maken.

Dankzij het programma ontwikkelden de umc’s een heldere visie op eHealth. Deze wordt op deze dag overhandigd aan minister Bruins van Medische Zorg en Sport. eHealth staat daarmee bij de umc’s stevig op de kaart in de patiëntenzorg, het medisch onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.



Effectief bewezen eHealth instrumenten?

Het programma heeft diverse projecten ondersteund. Dit heeft een groot aantal instrumenten opgeleverd die bijdragen aan veilige zorg op afstand, zoals bijvoorbeeld de Safe@Home app. Hiermee kunnen hoogrisico zwangere vrouwen thuis hun zwangerschap monitoren. En de mobiele toepassing HartWacht: daarmee worden patiënten met een aangeboren hartafwijking wekelijks gemonitord. De app Piekfit helpt om mensen met een verhoogd risico op diabetes om bewuste keuzes te maken bij alle voedingsmiddelen die ze innemen. Na jaren onderzoek binnen het programma is er ook veel kennis over de regierol van de patiënt en wat je wel en niet moet doen om een interventie succesvol te implementeren in de dagelijkse praktijk van een zorginstelling. “E-health is geen doel op zich. We zetten het in, daar waar het past en de zorg voor de patiënt verbetert. Of het de behandelaar helpt dit te doen. Door informatie- en communicatietechnologie op de juiste wijze in te zetten en door verstandige keuzes te maken is eHealth iets waar zorggebruikers en zorgverleners nu en in de toekomst veel profijt van kunnen hebben”, aldus Marlies Schijven, hoogleraar Chirurgie, Professor Simulation, Serious Gaming and Applied Mobile Healthcare in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Marlies leidt het Citrienfondsprogramma e-Health.



eHealth krijgt vaste plek binnen patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek?

De patiënt wordt met eHealth in staat gesteld om beter de regie te nemen over zijn of haar gezondheid, ziekte en herstel; eHealth onderwijs heeft een vaste plek in alle opleidingen die de umc’s verzorgen;  eHealth initiatieven worden wetenschappelijk bewaakt op praktische toepassing en uitkomsten. Dit zijn een aantal doelen uit de ‘eHealth visie’ van de NFU. Deze visie is een handreiking aan de umc’s om ze te ondersteunen bij het ontwikkelen van beleid op het gebied van verantwoord innoveren van de zorg door middel van het inzetten van eHealth.  


Over het Citrienfonds

Het NFU programma eHealth wordt gefinancierd door het Citrienfonds. Het Citrienfonds van de NFU en ZonMw helpt duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg te ontwikkelen. Het Citrienfonds werkt aan oplossingen om de zorg voor de patiënt zo goed mogelijk te organiseren. Dáár waar en door wie dit het best kan. En met de juiste informatie.

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen