Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

Array


Kleine groep patiënten krijgt meniscusprothese

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek. Met dit klinische onderzoek wordt vastgesteld of Trammpolin bij patiënten leidt tot minder pijn en een beter belastbare knie.

Meniscus

In een gezonde knie werkt de meniscus als schokbreker. Zonder een goed functionerende schokbreker ontstaan vaak pijn en bewegingsbeperkingen in de knie. Een operatieve behandeling hiervoor ontbreekt op dit moment. Pas bij een ernstig versleten knie wordt het hele kniegewricht vervangen door een totale knieprothese. De kunststofprothese Trammpolin® vervangt alleen de meniscus en brengt zo de schokbrekerfunctie weer terug. Deze prothese is bedoeld voor patiënten die in het verleden een kijkoperatie hebben ondergaan, waarbij de meniscus geheel of gedeeltelijk is verwijderd. Daarmee kan de periode tot een totale knieprothese worden overbrugd. Het klinische onderzoek dat nu wordt uitgevoerd, moet aantonen of de meniscusprothese veilig is en of de pijn in de knie daadwerkelijk zal verminderen.

Slijtage

Orthopedisch chirurg Sebastiaan van de Groes van het Radboudumc: “Doordat de ontwikkeling van de Trammpolin® meniscusprothese in het Radboudumc heeft plaatsgevonden en de prothese bij de eerste patiënten ook hier wordt geplaatst, kunnen we snel de eventuele aandachtspunten oplossen. Hierdoor is een snelle, efficiënte en veilige introductie van dit nieuwe implantaat mogelijk.”

“Op de polikliniek zien we regelmatig patiënten met pijnklachten aan hun knie, door slijtage aan de meniscus”, zegt orthopedisch chirurg Koen Defoort van de Sint Maartenskliniek. “Door plaatsing van deze meniscusprothese verwachten we een effectieve én veilige behandeling te kunnen bieden voor deze patiëntengroep.”

?Toestemming om te testen

Het onderzoek naar een meniscusprothese begon in 2011 met een publiek-private samenwerking op het gebied van klinisch, biomechanisch en materiaalonderzoek met academische centra en bedrijven waaronder het Orthopedisch Research Laboratorium (ORL) van het Radboudumc. Zo werd de basis gelegd voor de ontwikkeling van de huidige Trammpolin® prothese. Uitgangspunt was een schokabsorberend materiaal, in de vorm van de natuurlijke meniscus, dat de krachten in het kniegewricht kon weerstaan en goed bestand was tegen slijtage. De chirurgische ingreep moest relatief eenvoudig zijn en via een kijkoperatie kunnen plaatsvinden in elke orthopedische kliniek. Om vanuit het ontwikkelde prototype een meniscus te ontwikkelen voor patiënten, werd in 2016 ATRO Medical BV opgericht. Gedurende twee jaar werd de meniscusprothese uitgebreid getest op werking en veiligheid. Op basis van die testresultaten heeft de Inspectie Gezondheidszorg halverwege 2018 toestemming gegeven om klinisch onderzoek te doen bij achttien patiënten. De eerste patiënten zullen in het Radboudumc behandeld worden. Bij goed resultaat volgen in het voorjaar van 2019 ook patiënten in de Sint Maartenskliniek (Nijmegen) en het Maastricht UMC+.

Grote stap vooruit

“De start van het klinisch onderzoek is een grote stap voorwaarts voor patiënten met chronische kniepijn waarvoor momenteel geen effectieve behandeling bestaat”, vertelt Tony van Tienen, orthopedisch chirurg en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het implantaat bij ATRO Medical. “In de huidige praktijk wordt vaak na jaren van behandelen met pijnstillers, injecties en fysiotherapie besloten om het hele gewricht te vervangen door een knieprothese. Onze meniscusprothese kan hierin verandering brengen met een eenvoudige, effectieve ingreep. We verwachten dat we met onze meniscusprothese de plaatsing van een knieprothese 10 jaar kunnen uitstellen.”

Bij goede resultaten van deze klinische studie kan de meniscusprothese in 2022 toegelaten worden op de Europese Markt.

Belangrijk: Trammpolin® is nog niet goedgekeurd voor commerciële doeleinden en mag alleen binnen klinisch onderzoek gebruikt worden.

Bron: Sint Maartenskliniek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen