?Mensen met dementie wonen volgens hun familie onverantwoord lang thuis

Array

Een sigaret opsteken met de gaskraan open, beschimmeld brood eten en de voordeur open laten staan… Veel mensen met dementie wonen zelfstandig terwijl dit eigenlijk niet meer kan. Dit zeggen hun familieleden in een onderzoek van EenVandaag. De helft (48 procent) noemt de situatie onverantwoord. 

Door nieuwe wetgeving moeten mensen langer thuis blijven wonen dan vroeger. De drempel om naar een verpleeghuis te gaan ligt hoger. Aan het onderzoek deden 1400 mensen mee die een partner, ouder, broer of zus met dementie hebben die nog zelfstandig thuis woont. De meerderheid (56 procent) maakt zich behoorlijk veel zorgen over gevaarlijke situaties binnenshuis. In het onderzoek noemen zij honderden voorbeelden. 

Kaarsjes aan in een huis vol gas 

Zo vergeten de dementerenden regelmatig het gas uit te zetten. Vaak gaat dat net goed, maar soms breekt er wel degelijk brand uit. Veel familieleden zien geen andere mogelijkheid dan de gaskraan af te sluiten. Een zoon vertelt:  “De klep van het gasfornuis was dicht, maar alle gaspitten stonden aan. Het hele huis rook naar gas en moeder zat te roken met kaarsjes aan op de tafel.” 

Een nacht in de gang met gebroken polsen  

Veel deelnemers vertellen dat hun ouders met de ziekte van Alzheimer in huis vallen en zich ernstig bezeren. Door hun ziekte weten ze dan niet goed hoe ze alarm moeten slaan. Dit kan leiden tot schrijnende situaties..“Mijn moeder was gevallen in de gang en werd opgemerkt door de postbode. Zij had er al meer dan 24 uur gelegen vol bloed en met twee gebroken polsen”, zegt een ondervraagde.

Meer gevaarlijke situaties 

Andere problemen die familieleden signaleren zijn bedorven voedsel eten, helemaal niet eten, medicijnen niet innemen en de deuren open laten staan. Ook laten hun dementerende partners of ouders gemakkelijk vreemden binnen en zijn ze gevoelig voor verkooptrucs.  Buitenshuis gaat het om om verdwalen en onverantwoord rijgedrag in de auto.  

Keinschalige woonvormen en menselijke aanpak 

Familieleden zouden graag wat meer mogelijkheden zien voor dementerenden die nog thuis wonen terwijl dat eigelijk niet meer kan. Bijvoorbeeld kleinschalige woonvormen, gespecialiseerd in dementie. Ook willen ze graag sneller terecht kunnen in een verzorgings- of verpleeghuis waneer ze zelf inschatten dat zelfstanding wonen niet verantwoord meer is. 

Dementie-vriendelijk

Volgens hen is het vooral belangrijk dat de samenleving wat dementie-vriendelijker wordt. Een beetje meer begrip, een beetje meer persoonlijke aandacht, mensen met deze ernstige ziekte niet aan hun lot overlaten. Om dit makkelijker te maken stellen diverse ondervraagden voor om ze een teken op hun kleding te laten dragen, waardoor ze voor anderen herkenbaar zijn als dementerend. 

Over dit onderzoek


Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van online onderzoek. Aan het onderzoek deden 19.210 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De vragen over thuis wonen en dementie zijn beantwoord door 1388 naaste familieleden (partner, kind, broer, zus) van iemand met dementie die zelfstandig thuis woont, alleen of met een partner. 


Het onderzoek vond plaats in van 18 tm 21 september 2018. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Bron: EENVANDAAG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen