Ruim een op zes zwangere vrouwen mijdt diensten wegens kosten

Array

17,5 procent van de zwangere vrouwen ziet af van diensten zoals NIPT, kraamzorg of geboortehuis om kosten te drukken. Dit blijkt uit onderzoek van platform Why’s voor aanstaande en jonge ouders in opdracht van Independer, waarbij ruim 2.800 zwangere (en net bevallen) vrouwen werden ondervraagd.

Veel onduidelijkheid rondom kosten

Uit het onderzoek blijkt verder dat veel vrouwen niet goed op de hoogte zijn van de kosten die bij een zwangerschap aan de orde (kunnen) komen. Zo weet 17,8 procent van de vrouwen niet dat ze zelf moeten bijbetalen als ze zonder medische indicatie bevallen in het ziekenhuis.

Eigen bijdrage voor kraamzorg

Ook over de eigen bijdrage heerst onduidelijkheid. 19,5 procent van de respondenten weet niet dat er een eigen bijdrage betaald moet worden voor kraamzorg.

Van de onderzochte vrouwen wist bijna een kwart (24 procent) niet dat ze daar een eigen bijdrage van 4,40 euro per uur voor betaalt. Met gemiddeld 49 uur kraamzorg komt dat neer op een onverwachte rekening van 215,60 euro.

Meerderheid niet op de hoogte van echo-vergoeding

Echoscopische onderzoeken die tijdens een zwangerschap plaatsvinden worden vergoed vanuit de basisverzekering zolang ze door de verloskundige als ‘nodig’ worden beoordeeld. Bij de meerderheid van de vrouwen (52,4 procent) is dit echter niet bekend.

Zo zijn velen in de veronderstelling dat echo’s vanuit de basisverzekering vergoed worden met een maximum van 2 echo’s (32,9 procent van de vrouwen) of 4 echo’s (18 procent van de vrouwen).

Bron: Independer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen