Kwaliteit en veiligheid in Meander Medisch Centrum uitzonderlijk hoog

Meander Medisch Centrum voldoet aan de hoogste normen op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Begin januari behaalde het ziekenhuis uitzonderlijk hoge scores voor de verplichte toets van het NIAZ (Nederlands Instituut voor de Accreditatie in de Zorg). Meander krijgt voor de komende vier jaar weer het NIAZ-certificaat en laat daarmee zien dat de kwaliteit en veiligheid in de eigen organisatie op orde is.

“Wij vinden het belangrijk om de kwaliteit van onze patiëntenzorg continu te verbeteren”, aldus Hilde Dijstelbloem, binnen de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor kwaliteit en veiligheid van zorg. “Daarom laten we onze zorg en dienstverlening regelmatig toetsen door een externe partij.”

In de praktijk


Eind vorig jaar voerde het NIAZ de toets uit op de zorg van Meander. Zeven auditoren van NIAZ volgden gedurende een week de route die diverse patiënten in het ziekenhuis doorlopen. Zij keken wat goed gaat en waar Meander kan verbeteren vanuit kwaliteit en patiëntveiligheid. Bijvoorbeeld: hoe geven artsen informatie over patiënten aan elkaar door, wat doen verpleegkundigen om een val van een patiënt te voorkomen en weten medewerkers wat te doen bij brand? De auditoren hebben diverse afdelingen bezocht, met veel medewerkers gesproken en patiënten naar hun ervaring in het Meander gevraagd. Zo konden zij zien of de zorg in de praktijk wordt verleend zoals het hoort. In totaal zijn bijna 2.000 kwaliteitscriteria getoetst.

Meer dan op orde


In het rapport van NIAZ valt te lezen dat het auditorenteam onder de indruk was van de kwaliteit in Meander. Het ziekenhuis voldoet 100% aan de Vereiste Instellingsrichtlijnen (de VIR’s) en 99,5% aan alle getoetste normen. Meander heeft de kwaliteit van zorg meer dan op orde. Vandaar dat de NIAZ-accreditatie weer is verlengd met vier jaar. Hilde: “We kregen prachtige complimenten onder andere over patiënttevredenheid, patiëntparticipatie, innovatie en gelijkwaardigheid tussen medewerkers en onze patiënten. Precies waar we in Meander voor staan.”

Bewust bekwaam


“Een grote winst is dat we ons realiseren met welke processen we de kwaliteit en veiligheid van onze zorg structureel borgen”, aldus Lioe-Ting Dijkhorst-Oei, voorzitter Medische Staf. “Iedereen is hierin nu bewust bekwaam. En dat komt ten goede aan de patiënt.”

De uitreiking van het NIAZ-certificaat vond plaats op 4 februari 2019 door Ellen Joan van Vliet, directeur van het NIAZ.

Bron: Meander MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen