Nieuw model voor aanpak onprofessioneel gedrag geneeskundestudenten

Array

Studenten die elkaar onderling intimideren, een seksueel grensoverschrijdende situatie tijdens de coassistentschappen, onbehoorlijk gedrag van een medestudent in een college. Elke docent kent voorbeelden van onprofessioneel gedrag. In de opleiding geneeskunde wordt onprofessioneel gedrag gemonitord, maar de aanpak ervan heeft nog te weinig implicaties.

Stappenplan

Een nieuw stappenplan helpt docenten onprofessioneel gedrag bij geneeskundestudenten niet alleen op te sporen, maar ook beter bij te sturen. Dit model is ontwikkeld door Marianne Mak-van der Vossen, die op 21 maart promoveert bij Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Herkennen

Het model bevat 30 omschrijvingen van onprofessioneel gedrag, ondergebracht in vier domeinen, kortweg de vier I’s: inzet, integriteit, interactie en introspectie. Docenten kunnen onprofessioneel gedrag hiermee makkelijker herkennen, en de student stimuleren tot verbetering. Bij voorbeeld met remediërende coaching en begeleiding.

Vormen van onprofessioneel gedrag


De herkenning en toetsing van het onprofessionele gedrag kan met behulp van vier gedragsprofielen die Mak-van der Vossen heeft onderscheiden: incidenteel gedrag, worstelend gedrag, manipulerend gedrag en afwijzend gedrag. De docent houdt tijdens de begeleiding bij of de student het vermogen heeft tot reflectie en verbetering en dit bepaalt of de student kan uitgroeien tot een professionele arts, die het vertrouwen verdient van zijn toekomstige patiënten. Ook al gaat het alleen om enkele studenten per jaar, professionaliteit in de opleiding geneeskunde is de basis van de kwaliteit van de medische professie.

Professionaliteit bevorderen


De aanpak van onprofessioneel gedrag van studenten verloopt in drie opeenvolgende stappen: (1) exploreren, (2) remediëren, (3) verzamelen van documentatie om te komen tot verwijdering van de opleiding. Het model vormt tezamen met dit stappenplan een nieuwe manier om de professionaliteit van de volgende generaties artsen te bevorderen.

Bron: Amsterdam UMC


Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen