Contactlenzen: uit de mode hebben ze juist de toekomst?

Array

Het dragen van een bril is de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog, het wordt zelfs gezien als onderdeel van je outfit en als hip of modebewust bestempeld. Dit is niet altijd zo geweest. Lange tijd zag men het dragen van een bril als ‘niet cool’ en werd het met een nerdy imago geassocieerd. Het aantal mensen met contactlenzen nam in de jaren ‘80 en ‘90 daardoor een vlucht.

Het aantal ouderen in ons land neemt gestaag toe en dat betekent dat ouderen op den duur massaal weer de bril uit de koker moeten halen, of ontwikkelt de contactlens mee met de behoefte van deze doelgroep?

Nieuwe typen lenzen op de markt

Er zijn de afgelopen jaren vele soorten contactlenzen op de markt gekomen. Ieder mens is anders, dus ook ieder oog. Niet iedere lens is geschikt voor ieder oog. Ouderen hebben bijvoorbeeld vaker dan jongeren last van droge ogen. Dit kan irritaties opleveren bij het dragen van contactlenzen. Maar het kan ook zijn dat een lens niet lekker zit. Vaak denken mensen in dat geval dat lenzen niet meer geschikt voor hen zijn en dat zij weer aan de bril moeten. Terwijl het vaak een kwestie is van een ander type lens of vloeistof. Als je lenzen online bestelt of bij een drogist haalt, ben je niet op de hoogte van de mogelijkheden. Wanneer iemand al té lang met verkeerde lenzen heeft gelopen, is het moeilijker om nog een geschikte oplossing te vinden. Ga daarom altijd om naar een contactlensspecialist en doe jaarlijkse een controle van je oog en de lens.


Nederland loopt achter met daglenzen

Als je lenzen draagt, kun je hier gezien de huidige ontwikkelingen jaren mee vooruit zonder weer alleen naar een bril te hoeven switchen. Volgens experts is de daglens een oplossing met de minste risico’s en het grootste gemak. Onderhoud is namelijk niet nodig: je draagt ze een dag en gooit ze daarna weg. In Nederland wordt echter veel vaker voor maandlenzen gekozen, we lopen wereldwijd zelfs erg achter op het gemiddelde als het gaat om daglenzen. In Nederland draagt ongeveer 10 procent van de lenzendragers daglenzen, terwijl het over de hele wereld gaat om bijna het dubbele. In Engeland en Scandinavië draagt zelfs één op twee lenzendragers daglenzen. Hier valt voor Nederland nog veel te winnen.


Bril: fashionable of onpraktisch?

Of je voor een bril gaat of voor contactlenzen; er zijn altijd voor- en nadelen aan verbonden. Het onvoorspelbare weer in Nederland is voor brildragers geen pretje. Regen, kou en warmte wisselen in een dag soms meer dan eens af. Je brillenglazen worden nat of beslaan: niet zo handig. Ook sporten met een bril is soms een vrijwel onmogelijke opgave. Lenzen daarentegen dragen niet bij aan het compleet maken van je look, en kunnen weer extra vervelend zijn voor mensen die last hebben van hooikoorts. Bij anderen hebben lenzen juist een positief effect bij hooikoorts, omdat het een soort bescherming biedt en daardoor minder jeuk aan de ogen geeft. Vaak zien we dat ook terug bij mensen die kiezen voor een combinatie van een bril en contactlenzen. Zij vinden het dan bijvoorbeeld fijner om tijdens het sporten lenzen te dragen en kiezen juist voor een bril tijdens het werk of bij een bepaalde outfit. Dat is allemaal prima voor je ogen, zolang je de juiste sterkte of het juiste type lens draagt. Ook hier weer geldt: laat je goed informeren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen