Onderzoek: ‘Overheid moet vaccinatie verplichten’

Veel mensen willen dat de overheid zo snel mogelijk maatregelen neemt om de vaccinatiegraad hoog te houden. EenVandaag en LINDA hielden een peiling onder ruim 30.000 mensen. Zeven op de tien (71%) zouden het liefst zien dat de overheid vaccineren helemaal verplicht maakt. Vorig jaar nog vond 57 procent dat een goed idee.


Vaccinatieconsult verplichten en crèches mogen weigeren


Er werden in het onderzoek meerdere maatregelen voorgelegd. Een vaccinatieconsult verplichten zoals in Duitsland, waarbij ouders dan voorlichting krijgen over de vaccinaties, vindt driekwart (75%) een goed idee. Acht op de tien (82%) vinden dat crèches kinderen moeten kunnen weigeren die niet gevaccineerd zijn en ouders van niet-gevaccineerde kinderen korten op de kinderbijslag kan rekenen op 55 procent steun. 61% vindt het een goed plan als niet-gevaccineerde kinderen pas naar school mogen op hun 5e, als de leerplicht ingaat. Ouders minder enthousiast over maatregelen


Het beeld is anders als je kijkt naar de ouders met kinderen t/m negen jaar. Onder hen is minder animo voor maatregelen. Crèches mogen niet-gevaccineerde kinderen weigeren, vinden zes op de tien ouders, en een kleine meerderheid is voor een verplicht vaccinatieconsult.
Maar voor maatregelen als ‘alle vaccinaties verplichten’, ‘korten op de kinderbijslag’ en ‘niet-gevaccineerde kinderen later naar de basisschool sturen’ is geen meerderheid.

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel ouders twijfelen over de informatie die het RIVM verstrekt. 
Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 32.291 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 27 mei tot en met 3 juni 2019. Er deden ook 4.847 ouders mee met kind(eren) tot en met 9 jaar.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen