Cardiologen delen kennis om hartproblemen te voorkomen

Array

Woensdag 25 september start het eerste Saxenburgh Publiekscollege voor inwoners van de regio, in het Lokaal Opleidingscentrum LOC+ in Hardenberg. Cardioloog Marlon Olimulder heeft samen met collega José Drost, werkzaam bij Saxenburgh in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, de primeur met de interactieve lezing ‘Hart voor preventie’.

“Bewustwording van risicofactoren en mensen de kennis geven om deze zoveel mogelijk te kunnen beperken ter voorkoming van een hartinfarct en andere vaataandoeningen, dat is voor mij de drive geweest om dit Saxenburgh Publiekscollege op te zetten.”

Saxenburgh Publiekscolleges zijn laagdrempelige informatiebijeenkomsten over uiteenlopende medische onderwerpen, verzorgd door artsen en/of andere zorgdeskundigen. Geïnteresseerden dienen zich aan te melden via bit.ly/saxenburgh_publiekscollege.

Cardioloog Marlon Olimulder: “Het hart is de motor van het lichaam dat alle afzonderlijke organen voorziet van bloed en zuurstof, waardoor deze kunnen functioneren. Het beperken van risicofactoren bevordert het onderhouden van een goede hartfunctie.”

Risicofactoren & hartproblemen

“Hoe meer risicofactoren, hoe groter de kans op het ontwikkelen van een hartinfarct en andere vaataandoeningen. Hoe beter wij de risico’s in zicht en op peil hebben, des te groter de kans dus om problemen te voorkomen. Samen met de patiënt bespreken wij, wat wij eraan kunnen doen”, aldus de cardioloog. Voorbeelden van risicofactoren zijn hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, overgewicht, suikerziekte, stress, roken en te weinig bewegen. “Juist op dat gebied kan er veel via de huisarts geregeld worden. In het ziekenhuis lopen diverse behandelprogramma’s voor patiënten die al een hart- en/of vaataandoening hebben gehad. Maar wat wij eigenlijk willen bereiken, is om klachten te voorkómen. Wij moeten een stapje terugdoen, wij moeten de ziekte vóór zijn.” 

Drempel verlagen

“Heldere uitleg over bewustwording en beperking van je risicofactoren in een interactieve sfeer is voor mij de drive geweest om dit Saxenburgh Publiekscollege op te zetten. Zo kunnen wij de drempel verlagen en de bevolking beter bereiken met adviezen voor preventie. Samen kunnen wij veel verbeteren.”

Saxenburgh Publiekscollege

Wat                  : ‘Hart voor preventie’, door Marlon Olimulder en José Drost, cardiologen

Wanneer          : Woensdag 25 september van 19.30 – 21.30 uur, met inloop vanaf 19.15 uur

Waar                : LOC+, Parkweg 1a7, Hardenberg

Hoe                 : Aanmelden via bit.ly/saxenburgh_publiekscollege
                         

Gratis toegang, uitsluitend op vertoon van e-ticket.

Bron: SXB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen