Fysiotherapeuten roepen CZ uit tot slechtste verzekeraar voor de zorg

Array

DSW uitgeroepen tot meest meedenkende verzekeraar

De Actiegroep Fysiotherapie roept CZ uit tot slechtste verzekeraar voor de zorg. Dit blijkt uit onderzoek naar de tevredenheid van fysiotherapeuten over de samenwerking met alle zorgverzekeraars. Uit dit onderzoek blijkt dat fysiotherapeuten het minst tevreden zijn over CZ. Deze verzekeraar ontving daarom vandaag de Strakke Strop Award uit handen van de voorzitters van de Actiegroep Fysiotherapie. Zorgverzekeraar DSW stelt zich volgens de fysiotherapeuten het meest constructief op in de omgang met zorgverleners. Deze verzekeraar ontving daarom de Samen in Beweging Award, een aanmoedigingsprijs voor goede samenwerking tussen zorgverlener en verzekeraar. 

Weinig verbeteringen

In het najaar ontvangen zorgverleners de zorgcontracten voor 2020 van de zorgverzekeraars. Brenda van Gent: “Ondanks het bestuurlijk akkoord en de gesprekken die zowel de beroepsvereniging als de Actiegroep Fysiotherapie hebben gevoerd met de zorgverzekeraars zien wij nog weinig verbeteringen in de aangeboden contracten. Sommige zorgverzekeraars blijven ons zelfs verplichten om elk jaar opnieuw al onze diploma’s te kopiëren. Dat is voor ons reden genoeg om zorgverzekeraars aan te blijven sporen hun beleid te verbeteren. Dit doen wij onder andere met de Strakke Strop. We willen onze patiënten verantwoorde en kwalitatieve zorg blijven bieden, maar met deze manier van contracteren wordt dat ons nu praktisch onmogelijk gemaakt.”


Strakke Strop

CZ ontvangt de Strakke Strop omdat de fysiotherapeuten het minst tevreden zijn over de opstelling en het gedrag van deze zorgverzekeraar. Uit het onderzoek blijkt dat CZ het slechts scoort op de onderdelen tarief en verbetering van de contractvoorwaarden ten opzichte van vorig jaar. Ruim 85% van de fysiotherapeuten geeft aan niet tevreden te zijn over de aanpassingen die CZ heeft gedaan in het contract voor 2020. Ook geeft bijna tweederde van de fysiotherapeuten aan ontevreden te zijn over de manier waarop CZ zijn afspraken nakomt. 


Van Gent: “Deze uitslag verbaast ons niet. CZ is de zorgverzekeraar waar wij op dit moment de meeste klachten over krijgen. CZ heeft ook geen beweging laten zien op onze punten van aandacht, die per slot van rekening vorig jaar al met hen zijn gedeeld. Zeker nu Nederlanders bijna moeten kiezen welke zorgverzekeraar ze willen, vinden wij dat ze moeten weten hoe zorgverzekeraars met zorgverleners omgaan.”


Samen in Beweging Award

Nieuw dit jaar is de Samen in Beweging Award. Van Gent: “Als Actiegroep Fysiotherapie willen we constructief bijdragen aan een kwalitatieve, goed functionerende zorg. Daarbij past ook het belonen van constructieve samenwerkingen. Daarom hebben we ervoor gekozen om naast de Strakke Strop ook de Samen in Beweging award uit te reiken aan de zorgverzekeraar die constructief samenwerkt aan betere zorg. In ons onderzoek bleek dat fysiotherapeuten op alle onderzochte punten het minst ontevreden zijn met DSW. Zo is bijvoorbeeld slechts 41,7% ontevreden over de verbetering van de contractvoorwaarden. Ook daar is zeker nog ruimte voor verbetering, daarom is het een aanmoedigingsprijs. We moedigen de andere zorgverzekeraars aan het voorbeeld van DSW te volgen en constructief samen te werken met zorgverleners aan een kwalitatieve goede en gezonde gezondheidszorg.” 

Foto: Mclin /Brenda van Gent (links) reikt de Samen in Beweging Award uit aan Aad de Groot, directeur DSW (rechts)

Bron: DOK30 Communicatie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen