eHealth is een onmisbaar onderdeel van de zorg geworden

Array

 

Zorgverleners zijn overwegend enthousiast over eHealth. Toch is het aanbod in eHealth groter dan het gebruik ervan. eHealth kan leiden tot een afname van de werkdruk als de randvoorwaarden goed zijn. De tijd is rijp om samen handen en voeten te geven aan een betere inbedding van eHealth in de zorg. Dit blijkt uit de zevende editie van de eHealth-monitor van Nictiz en het Nivel: Samen aan zet! Minister Bruno Bruins van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op vrijdag 1 november het eerste exemplaar van de eHealth-monitor 2019 in ontvangst genomen uit handen van Leonique Niessen (interim-directeur Nictiz) en Cordula Wagner (directeur Nivel).


Uit het onderzoek blijkt dat zorgverleners de noodzaak inzien om zorgprocessen opnieuw te gaan vormgeven en inrichten met behulp van eHealth. Op die manier krijgen patiënten meer zeggenschap over hun eigen gezondheid. Ook draagt de inzet van eHealth bij aan de verlaging van de werkdruk in de zorg. De eHealth-monitor 2019 laat zien dat de inzet van eHealth een onmisbaar onderdeel van de zorg(verlening) is geworden. 

Goede technologie en aansluiting op zorgprocessen cruciaal

Goede technologie en aansluiting op zorgprocessen cruciaalOok dit jaar is onder een groot aantal zorgverleners en zorggebruikers via vragenlijsten gevraagd in hoeverre ze eHealth gebruiken, hoe eHealth hen helpt en wat ze graag anders willen zien of nodig hebben om eHealth succesvol te implementeren. De ondervraagden zijn het erover eens: de technologie moet goed werken om eHealth goed te kunnen gebruiken en het moet ook goed aansluiten op de zorgprocessen binnen en tussen de zorginstellingen. Alle spelers in het zorgveld zijn nu aan zet om eHealth zorgbreed in te voeren en te gaan gebruiken. 

E-health door de jaren heen steeds meer geïntegreerd in zorgproces

De eHealth-monitor meet sinds 2013 de beschikbaarheid en het gebruik van eHealth in Nederland. De resultaten van de monitor door de jaren heen illustreren de ontwikkelingen op het gebied van eHealth. Van experimentele noviteiten op het gebied van gezondheidszorg – over en later met de patiënt – naar een meer doelgerichte integratie van eHealth in het zorgproces. In 2013 was eHealth vooral het ‘digitaal maken van bestaande informatie en reguliere processen’. De toepassingen die men destijds ‘eHealth’ noemde, behoren nu tot de dagelijkse werkwijze. Ook zijn sommige eHealth-toepassingen niet geschikt gebleken voor gebruik of vervangen door andere toepassingen.  

Behaalde doelstellingen van 2014 moeilijk in te passen in huidige situatie

Sinds 2014 worden in de eHealth-monitor de doelstellingen van het toenmalige kabinet gemonitord: online inzage in medische gegevens, zelfmeten & gegevensmonitoring en beeldschermzorg & domotica. Hiermee zijn positieve resultaten behaald. Wel blijkt het lastig om de doelstelling een-op-een te vergelijken met de huidige situatie. De (zorg)wereld van nu ziet er anders uit dan in 2014; voortschrijdend inzicht en vernieuwende, technologische ontwikkelingen spelen een rol. 

Toelichting eHealth-monitor 2019 tijdens Mobile Healthcare Congres

Roland Friele (adjunct-directeur Nivel) en Conchita Hofstede (manager Expertisecentrum Nictiz) praten verder over de resultaten van het jaarlijks onderzoek tijdens het Mobile Healthcare Congres op 7 november 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht. Zij doen dit samen met de directeur Langdurige Zorg bij het ministerie van VWS, Theo van Uum. 


Bekijk op www.nictiz.nl en www.nivel.nl het rapport, de bijbehorende tabellenbijlage en de infographic.

Bron: Nictiz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen