Aandacht voor geweld tegen transgenders

Array

“In Den Haag moet iedereen zich geaccepteerd en sociaal veilig voelen, ook transgender personen”, dat zei Bert van Alphen (wethouder emancipatie) tijdens de Transgender Gedenkdag, georganiseerd door COC Haaglanden. Tijdens de herdenking werden de namen van alle slachtoffers van de afgelopen twaalf maanden voorgelezen. 331 in totaal. Op 20 november wordt jaarlijks stilgestaan bij de honderden trans- en genderdiverse personen die dat jaar overal ter wereld door geweld om het leven zijn gekomen. Dagelijks hebben mensen die afwijken van de gendernorm te maken met uitsluiting en discriminatie. Zo worden transpersonen in Nederland zeven keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd.

In Den Haag moet iedereen zichzelf kunnen zijn en houden van wie we willen. Iedereen moet zich hier geaccepteerd en sociaal veilig voelen, ook transgenders. Net als alle mensen hebben transgenders ook behoefte aan liefde, begrip en ruimte voor eigenheid. Helaas hebben we nog veel werk te verzetten om het gevoel van veiligheid en acceptatie te bereiken”, aldus Bert van Alphen.

Door het hijsen van de regenboogvlag voor het Haagse stadhuis op de Transgender Gedenkdag vraagt wethouder Van Alphen aandacht voor transfobie, de verschillen in genderidentiteit, de emancipatie van transgenderpersonen en tonen we ons solidair met de slachtoffers en hun nabestaanden.

Veiligheid, werk en gezondheid
Genderdiverse personen hebben meer dan gemiddeld met discriminatie en geweld te maken. 43% van de transpersonen maakt jaarlijks (discriminatoir) geweld mee. En veel trans personen worden regelmatig uitgescholden, nageroepen of belachelijk gemaakt in de openbare ruimte. Er zijn vooralsnog nog geen Haagse cijfers bekend.

Transseksuelen blijken veel vaker dan de algemene beroepsbevolking werkloos te zijn. Ondanks het feit dat ruim 40% van de transseksuelen een hoog opleidingsniveau heeft, heeft bijna driekwart een laag inkomen.

Transgender personen kampen met veel eenzaamheid, gezondheidsproblemen, psychische problemen en suïcidaliteit. Het zelfmoordcijfer onder transgenders ligt al jaren een stuk hoger dan de rest van de Nederlanders. Ongeveer 21% van de transgenders heeft al een keer een zelfmoordpoging ondernomen. 69% heeft het wel eens overwogen.

Internationale Transgender Gedenkdag
De internationale Transgender Gedenkdag is in 1999 bedacht door Gwendolyn Ann Smith, een transvrouw. De eerste bijeenkomst werd georganiseerd om de moord van Rita Hester te herdenken. Sindsdien is het initiatief uitgegroeid tot een bijeenkomst die jaarlijks plaatsvindt in zo’n 185 steden in meer dan 20 landen.

Transseksuele persoon
Is iemand die ervaart dat het geboortegeslacht niet in overeenstemming is met de geslachtsbeleving. De transseksuele persoon heeft een vaste en alles overheersende wens om het biologische geslacht aan te passen aan het gewenste geslacht. Het uiteindelijke doel is een completer, acceptabeler en rechtvaardiger leven te kunnen leiden. Ter verduidelijking: transseksualiteit heeft niets te maken met seks (verlangens of voorkeuren) maar alles met sekse (beleving van genderidentiteit).

Meer informatie
Transgender Murder Monitoring Project (lijst met namen)

Bron: Gemeente Den Haag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen