13% minder hiv-diagnoses in Nederland

0
991

Goed nieuws: er is een dalende trend te zien in het jaarlijkse aantal nieuwe hiv-diagnoses (HIV Monitoring Report, 2019). Zo waren er in 2018 een totaal aantal diagnoses van 664, in vergelijking met 768 diagnoses in 2017. Dit is een daling van ruim 13%.

Aantal mensen met hiv

Eind 2018 waren er 23.300 mensen die leven met hiv in Nederland. Naar schatting zijn er ongeveer 1.900 mensen die nog niet zijn gediagnostiseerd. Veruit het grootste deel van de mensen die hiv-positief zijn, zijn gekoppeld aan zorg. Dit gaat in 2018 om 21.360 mensen (92%). Bij 19.045 mensen (82%) wordt het virus succesvol onderdrukt.

Nederland goed op weg om hiv te stoppen

Het aantal nieuwe diagnoses en infecties daalt en het aantal testen stijgt. Nederland is daarmee goed op weg, zeker in vergelijking met andere delen van de wereld. Het uiteindelijke droomdoel van 0 nieuwe hiv-infecties is in zicht, maar we zijn er nog niet. Om een jaarlijkse significante daling te bereiken zijn er snelle diagnoses nodig, moeten we mensen snel aan zorg koppelen en ze gelijk antiretrovirale therapie aanbieden. Veruit de grootste groep met hiv in Nederland zijn mannen die seks hebben met mannen. Voorlichting en preventie voor deze groep heeft dus de focus.

Testen op hiv

Naar schatting weten ongeveer 1.900 mensen in Nederland niet dat ze hiv hebben. Juist een vroege diagnostisering is belangrijk, voor een goede behandeling. Daarnaast voorkom je ook dat je het virus verspreid zonder dat je dit zelf door hebt. Heb je een tijdje geleden onveilige seks gehad en heb je opeens last van hiv symptomen? Of heb je geen klachten, maar twijfel je? Kies in alle gevallen voor de zekerheid van een test. Dit kan altijd door een afspraak te maken bij de huisarts, of wanneer je onder een risicogroep valt bij de GGD. Daarnaast kan je ook kiezen voor een hiv-zelftest. Met een zelftest neem je de controle over je eigen gezondheid. Zo test je op hiv in de privacy van je eigen huis en kan je de test discreet online bestellen.HIV Monitoring Report