13% minder hiv-diagnoses in Nederland

Array

Goed nieuws: er is een dalende trend te zien in het jaarlijkse aantal nieuwe hiv-diagnoses (HIV Monitoring Report, 2019). Zo waren er in 2018 een totaal aantal diagnoses van 664, in vergelijking met 768 diagnoses in 2017. Dit is een daling van ruim 13%.

Aantal mensen met hiv

Eind 2018 waren er 23.300 mensen die leven met hiv in Nederland. Naar schatting zijn er ongeveer 1.900 mensen die nog niet zijn gediagnostiseerd. Veruit het grootste deel van de mensen die hiv-positief zijn, zijn gekoppeld aan zorg. Dit gaat in 2018 om 21.360 mensen (92%). Bij 19.045 mensen (82%) wordt het virus succesvol onderdrukt.

Nederland goed op weg om hiv te stoppen

Het aantal nieuwe diagnoses en infecties daalt en het aantal testen stijgt. Nederland is daarmee goed op weg, zeker in vergelijking met andere delen van de wereld. Het uiteindelijke droomdoel van 0 nieuwe hiv-infecties is in zicht, maar we zijn er nog niet. Om een jaarlijkse significante daling te bereiken zijn er snelle diagnoses nodig, moeten we mensen snel aan zorg koppelen en ze gelijk antiretrovirale therapie aanbieden. Veruit de grootste groep met hiv in Nederland zijn mannen die seks hebben met mannen. Voorlichting en preventie voor deze groep heeft dus de focus.

Testen op hiv

Naar schatting weten ongeveer 1.900 mensen in Nederland niet dat ze hiv hebben. Juist een vroege diagnostisering is belangrijk, voor een goede behandeling. Daarnaast voorkom je ook dat je het virus verspreid zonder dat je dit zelf door hebt. Heb je een tijdje geleden onveilige seks gehad en heb je opeens last van hiv symptomen? Of heb je geen klachten, maar twijfel je? Kies in alle gevallen voor de zekerheid van een test. Dit kan altijd door een afspraak te maken bij de huisarts, of wanneer je onder een risicogroep valt bij de GGD. Daarnaast kan je ook kiezen voor een hiv-zelftest. Met een zelftest neem je de controle over je eigen gezondheid. Zo test je op hiv in de privacy van je eigen huis en kan je de test discreet online bestellen.



HIV Monitoring Report

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen