Jenny Nij Bijvank: Onbegrepen zichtklachten bij MS mogelijk door oogbewegingsstoornissen


Mensen met MS kunnen veranderde oogbewegingen hebben. Deze oogbewegingsstoornissen kunnen leiden tot klachten bij het zien. Jenny Nij Bijvank heeft een methode ontwikkeld om deze oogbewegingen te meten. Een goed gezichtsvermogen is belangrijk voor mensen met MS, omdat zij vaak al veel andere beperkingen hebben. Met deze meetmethode worden oogbewegingen gemeten met een moderne eye tracking methode (infrarood oculografie). Hiermee worden ook subtiele afwijkingen, niet goed te zien in het oog, vastgelegd.

Oogproblemen


Een voorbeeld van een gevonden oogbewegingsstoornis is een vertraging van het ene oog ten opzichte van het andere, bij het kijken naar links en rechts. Dit komt bij ongeveer een derde van de MS-patiënten voor. Zij hadden ook vaker last van dubbelzien en moeite met focussen. Oogbewegingsstoornissen lijken vooral voor te komen bij mensen die al langer de ziek zijn en met meerdere beperkingen. Het komt ook vaker voor bij de progressieve vorm van MS.
Nij Bijvank hoopt in kaart te brengen of en waar de communicatie van hersengebieden anders is bij bepaalde oogbewegingsstoornissen. Voor het uitvoeren van oogbewegingen zijn veel hersengebieden nodig. Het meten van veranderingen in oogbewegingen is daarom een afspiegeling van wat er in de hersenen gebeurt bij mensen met MS. Zo kan het meten van oogbewegingen mogelijk helpen om de ziekte beter te monitoren of te voorspellen. Daarnaast kan het meten van oogbewegingen bijdragen in het testen van nieuwe medicamenten voor MS.
Link naar proefschrift

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen