Vakbond FNV wil coronaschadeloosstelling voor zorgwerknemers van overheid

Array

FNV Zorg & Welzijn wil dat de overheid  werknemers in zorg en welzijn, die door het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen besmet zijn geraakt met Covid-19, schadeloos stelt. ‘De overheid moet er alles aan doen om haar burgers te beschermen, maar heeft dit nagelaten. De zorgprofessionals werden blootgesteld aan een beroepsziekte en de geldende richtlijnen bleken achteraf vanwege schaarste niet veilig genoeg’, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. ‘De overheid heeft de politieke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de werknemers bovendien neergelegd bij RIVM-directeur Jaap van Dissel. Sinds 1 april is Covid-19 een erkende beroepsziekte, hier had de overheid meteen naar moeten handelen.’

Arbowetgeving


FNV onderzoekt of juridische stappen kunnen worden ondernomen, omdat de FNV van mening is  dat de overheid te weinig heeft gedaan om bescherming te bieden aan werknemers in zorg en welzijn. En omdat de richtlijnen van het RIVM, waar werkgevers zich op baseren, geen rekening houden met de arbowet. In de afgelopen vijf maanden is er regelmatig overleg geweest tussen het ministerie van VWS met de zorgvakbonden, waarbij de FNV ook continu op de arbowetgeving heeft gewezen.  

Schadeloosstelling    


De advocaten van de FNV zijn diverse mogelijkheden aan het onderzoeken en inventariseren om een schadeloosstelling te kunnen vorderen op de staat. Eén ervan is het terugbetalen van het eigen risico van de zorgverzekering voor professionals in de hele zorg en welzijnssector die op het werk zijn besmet en bijvoorbeeld kosten voor ziekenhuisopname hebben gemaakt. Daarnaast wil de vakbond dat er vanuit de overheid een fonds komt waar iedereen die op het werk besmet is geraakt, omdat hen PBM werd ontzegd en daar schade van heeft ondervonden, financieel wordt gecompenseerd. Het particuliere ZWIC-fonds beperkt zich alleen tot zorgmedewerkers die op de intensive care hebben gelegen of aan de ziekte zijn overleden. En een derde traject dat de bond wil onderzoeken is om nu alvast uit te werken hoe besmette medewerkers die op de lange termijn ziek blijven, of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken, hun loon krijgen doorbetaald.    

Jong: ’Het debat in de Tweede Kamer toonde weer eens aan dat respect en waardering keer op keer als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hoe kunnen zorgmedewerkers de overheid nog vertrouwen? De beloofde bonus wordt ze door de neus geboord. Keer op keer zien we de politiek moties verwerpen over betere structurele arbeidsvoorwaarden. Terwijl zij weer tot het uiterste moeten werken, om tijdens de tweede golf er met gevaar voor eigen gezondheid te staan.’

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen