‘Belangrijke stappen om je sport- en beweeggedrag aan te passen’

Array

De nieuwe maatregelen die gisteren door het kabinet zijn aangekondigd hebben ook gevolgen voor sport en bewegen. Samen sporten wordt verder ingeperkt doordat de komende twee weken geen groepslessen plaats mogen vinden en je buiten maar met twee personen samen mag zijn. Dat betekent ook dat we ons sport- en beweeggedrag moeten heroverwegen. En elke gedragsverandering kost tijd.

Dat wat misschien net goed werkte (bijvoorbeeld samen een groepsles volgen in de sportschool) valt nu weer -tijdelijk- weg. Of de drempel om te starten met sport- en beweegactiviteiten wordt weer hoger. Juist in deze tijd is het belangrijk om aan de beweegrichtlijnen van tenminste 150 minuten matig intensief bewegen per week te voldoen.

Haalbare doelen stellen, een nieuw moment in de dag kiezen voor de sport- en beweegactiviteit of zelfs een andere activiteit overwegen en op zoek gaan naar een andere locatie of sportmaatje. Als je altijd in een groep sport, spreek dan nu samen online af om een fitness activiteit te doen. Groepsdruk is een belangrijke stap om toch door te gaan. Van belang is ook om stil te staan bij het volhouden van sport- en beweeggedrag. Daar waar een beloning vaak een goede motivatie betekent om te blijven bewegen, kan die beloning nu door de beperkingen weggevallen zijn. Een avondje theater of een bezoek aan de dierentuin kan door de beperkingen niet; (online) sportkleding bestellen is een goed alternatief. We onderscheiden vijf stappen die helpen om iemand te stimuleren meer beweging in zijn dag te brengen. Het op een goede manier doorlopen van alle stappen maakt het makkelijker om je aan te passen aan de veranderende coronamaatregelen.

Noor Willemsen is specialist beweegstimulering, beweegrichtlijnen en gedragsverandering bij Kenniscentrum Sport en Bewegen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen