Twijfels en onvrede over levering coronavaccin AstraZeneca

AstraZeneca brengt het vaccinatiebeleid in Nederland en andere Europese landen in problemen. Nadat afgelopen vrijdag bekend werd dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie veel kleiner zijn dan in eerste instantie was afgesproken (60% minder). Blijken er ook twijfels te bestaan over de werkzaamheid van het vaccin bij 65-plussers. Duitse journalisten van Handelsblatt en Bild melden de werkzaamheid beperkt is. Het AstraZeneca/Oxford-vaccin zou maar bij ruim één op de twaalf 65-plussers effectief zijn. En naar verluidt zijn er in Duitsland geruchten dat het vaccin volgens de regering niet voor ouderen zou worden toegelaten. Waarop zij zich precies baseren en of die bronnen helemaal betrouwbaar zijn, is echter niet duidelijk. Ouderen in Nederland worden voor het overgrote deel gevaccineerd met vaccins van Pfizer en Moderna.

Aanpassing Nederlandse vaccinatiestrategie door tegenvallende leveringen AstraZeneca

De boodschap van farmaceut AstraZeneca over tegenvallende leveringen van het coronavaccin betekent dat Nederland opnieuw moet kijken naar de volgorde en het tempo van inenting.

AstraZeneca kon volgens EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) onvoldoende opheldering geven over de vertraging. Zij had maandagavond opnieuw overleg met het bedrijf, waarna ze klaagde over “gebrek aan helderheid en onvoldoende uitleg”. De Europese Commissie en de EU-landen hebben een gedetailleerde planning gevraagd van de leveringen en wanneer de verdeling plaatsvindt. Woensdag volgt nieuw overleg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen