MMC biedt MRI-geleide biopten bij aantonen prostaatkanker

Om de diagnose prostaatkanker bij patiënten nog beter vast te stellen, biedt Máxima MC vanaf nu MRI-geleide biopten aan. Met behulp van MRI-beelden wordt een robot zodanig aangestuurd dat door de radioloog precies in het gebied met de verdachte cellen wordt gebiopteerd bij de patiënt. Volgens het MMC een veilige, vriendelijke en betrouwbare methode om prostaatkanker aan te tonen.

Standaard MRI

Bij verdenking op prostaatkanker krijgt een patiënt standaard een MRI en een prostaatbiopsie via de endeldarm. Daar worden nu dus MRI-geleide biopten aan toegevoegd. Hermen van Beek, radioloog Máxima MC: “Tijdens dit onderzoek ligt de patiënt op zijn buik in het MRI-apparaat en de robot wordt tussen de benen van de patiënt geplaatst. Met behulp van actuele MRI-beelden kunnen we de robot zodanig aansturen dat we precies op de juiste plaats biopteren.”

Meerdere voordelen

De robotgestuurde MRI geleide techniek heeft meerdere voordelen. Er kan worden volstaan met het nemen van slechts twee biopten in plaats van de gebruikelijke twaalf prostaatbiopten. Dat verkleint de kans op complicaties zoals infecties, pijn en bloedingen. Ook worden de twee biopten heel precies gebiopteerd uit het meest verdachte gebied, waar met een normale prostaatbiopsie alleen een deel van de prostaat kan worden bereikt.

Nu kan in de gehele prostaat op ieder specifiek plekje worden gebiopteerd. “Door deze precisie is pasgeleden bij een patiënt tijdens een MRI-geleide biopt een klein verdacht plekje op de MRI heel precies gebiopteerd. Hierbij kwam de diagnose prostaatkanker al in een vroeg stadium naar voren en kon deze patiënt direct worden behandeld,” vertelt Van Beek.

Toepassing

Het nemen van MRI-geleide biopten wordt op dit moment toegepast bij patiënten met moeilijk toegankelijke tumoren of bij hele kleine afwijkingen op de MRI. Ook wordt deze methode ingezet bij patiënten om te kijken of de agressiviteit van een tumor hoger is dan bij de gebruikelijke biopten al is gevonden. Met deze nieuwe methode volgt MMC de onlangs uitgekomen Europese richtlijn voor prostaatkanker. Hoewel de beschikbaarheid van de MRI-geleide biopsie op dit moment nog beperkt is, zal deze methode naar verwachting op termijn meer worden aangeboden en handmatige technieken steeds meer gaan vervangen.

Bron: FMT Gezondheidszorg

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen