Jongeren vanaf 12 jaar met medisch risico uitgenodigd voor coronavaccinatie

Array

De eerste jongeren met een medisch risico geboren in de periode 01-01-2004 en 30-06-2009 kunnen vanaf vandaag een vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  maken. Zij ontvangen hiervoor een uitnodiging van hun huisarts. Bij de GGD krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer. Met een speciale code kunnen ze online of telefonisch een afspraak inplannen.

Kwetsbare jongeren

De jongeren die nu worden uitgenodigd voor een coronavaccinatie zijn de 12 tot en met 17-jarigen die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik of jongeren met het syndroom van Down. Zij krijgen in de komende weken een uitnodiging via de huisarts en kunnen daarmee een afspraak maken bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . 12-17-jarigen uit de doelgroep die in een instelling wonen, worden vanaf deze week in hun instelling gevaccineerd. Ook jongeren met kanker krijgen binnenkort een uitnodiging, zij kunnen half juli worden gevaccineerd in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. In totaal worden naar verwachting 60.000 tot 100.000 jongeren uitgenodigd. Vaccinatie blijft altijd vrijwillig.

Kwetsbare jongeren met obesitas en jongeren die in aanmerking komen voor een vaccinatie omdat zij in huis wonen met een kwetsbare huisgenoot, krijgen op een later moment een uitnodiging. Deze route wordt nog uitgewerkt.

Advies Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseerde eerder om deze jongeren te vaccineren omdat zij vergeleken met gezonde kinderen een verhoogd risico hebben op een ernstig beloop van COVID-19 of omdat angst voor een besmetting hen nog altijd beperkt in hun dagelijks leven. Eerder in de vaccinatiecampagne werden 16-18-jarigen met een medisch hoog risico al uitgenodigd voor een vaccinatie.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen