Week tegen de eenzaamheid: Sociale interactie van essentieel belang voor onze gezondheid

Array

COVID-19 is niet alleen een wereldwijde gezondheidscrisis – voor veel samenlevingen is het ook een grote sociale crisis aan het worden. De pandemie heeft bijgedragen aan sterk verminderde sociale interactie en face-to-face contacten met vrienden en geliefden. Als dit niet wordt geadresseerd dan kan dit leiden tot gezondheidsproblemen, zowel fysiek als mentaal.´

Daarom komt Cigna Europe-gezondheidsdeskundige en wereldwijde ziektekostenverzekeraar met meer dan 60 jaar ervaring in de gezondheidsindustrie- met acht tips om de impact van eenzaamheid te beperken:

1. Vermijd negatieve gedachten. Voortdurend denken aan de negatieve kanten van eenzaamheid kan het emotionele leed verergeren. De situatie aanvaarden is de eerste stap in het controleren van onze emoties en het minimaliseren van de kans om ons eenzaam te voelen;

2. Gebruik technologie om emotionele connecties te creëren. Sociale relaties zijn essentieel voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Het is nu belangrijker dan ooit om regelmatig contact te houden met onze sociale kring. Dit kan gebeuren via videogesprekken, instant messaging of telefoongesprekken. We moeten deze middelen echter op een gezonde manier gebruiken. Vermijd dus dat COVID-19 in het middelpunt van alle gesprekken komt te staan en probeer over andere dingen te praten die ons helpen afleiden.

3. Beoefen meditatietechnieken. Mindfulness of bewust ademhalen kunnen geweldige bondgenoten worden om angst te kalmeren en stress te verminderen. Ademhalings- en meditatieoefeningen kunnen zelfs helpen om de veroudering van onze hersenen te vertragen en het immuunsysteem te helpen sterker te reageren bij de productie van antilichamen.

4. Handhaaf een bepaald niveau van lichamelijke activiteit. Lichaamsbeweging helpt endorfines in de hersenen vrij te maken, dus als een bepaald niveau van activiteit wordt gehandhaafd tijdens deze periode, zullen de productieniveaus van deze hormonen hoog blijven. Er zijn veel online hulpmiddelen beschikbaar die helpen om thuis veilig aan lichaamsbeweging te doen, ongeacht uw fitnessniveau.

5. Let op voeding – het is essentieel om onze stemming te verbeteren. 95% van het hormoon (serotonine) dat onze slaap, eetlust en stemming regelt – wordt geproduceerd in het maag-darmkanaal. Een gezonde evenwichtige voeding is dus essentieel om met eenzaamheid om te kunnen gaan. Het eten van meer voedingsmiddelen zoals wit vlees, eieren, peulvruchten, volle granen, noten, zaden, bananen of pure chocolade (uiteraard binnen de grenzen van een evenwichtige voeding), dragen bij aan het verbeteren van onze stemming.

6. Communiceer regelmatig met collega’s. Aanpassen aan thuiswerken kan het emotionele welzijn van mensen beïnvloeden.  Omdat de werkomgeving vaak een plek is voor sociale interactie, is het belangrijk om regelmatig met collega’s te blijven communiceren, per telefoon, e-mail of videoconferentie.

7. Zorg voor wat zon, indien mogelijk. Zonlicht versterkt ons immuunsysteem en verbetert onze stemming. Het stimuleert de synthese van vitamine D, een belangrijke stof voor het centrale zenuwstelsel die helpt depressieve symptomen onder controle te houden. Blootstelling aan de zon zou tussen de 10 en 20 minuten per dag moeten duren.

8. Zorg voor een routine met regelmatige slaapschema’s. Het is belangrijk om schema’s te maken en routines aan te houden, vooral als het gaat om rust en ontspanning, eten en lichaamsbeweging.

Bronnen:

Onderzoek uitgevoerd door het Rode Kruis United Kingdom

University of Harvard: Your brain on food.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen