Versterk samenwerking sociaal domein en zorgsector bij preventie

Array

Huisartsen, ziekenhuizen, ggz-instellingen en ouderenzorgorganisaties pleiten voor meer aandacht voor het sociaal domein bij preventie. Voorafgaand aan het debat Leefstijlpreventie op 18 november in de Tweede Kamer vragen beroeps- en brancheverenigingen ActiZ, de Nederlandse ggz, NVZ en LHV om versnippering van preventie-initiatieven te voorkomen. Ook vragen zij de politiek om bestaande samenwerkingsverbanden en initiatieven te stimuleren en te verbreden. 

Voorkomen van zorg

De eerstelijns-, tweedelijns- en langdurige zorg zien veel cliënten met zorgvragen waarachter vaak andere vraagstukken schuilgaan. Denk aan eenzaamheid, slechte huisvesting, laaggeletterdheid of werkloosheid. Het beperken en voorkomen van (zwaardere) zorg is essentieel om de groeiende vraag naar (ouderen)zorg op te kunnen vangen. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) constateerde onlangs dat wanneer huishoudelijke hulp vanuit de Wmo niet meer beschikbaar is, er vermoedelijk 15.000 mensen extra op verpleeghuiszorg zijn aangewezen.

Pilot Reinier de Graaf Ziekenhuis 

Ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, ggz-instellingen en huisartsen signaleren bij somatische en mentale problemen vaak vraagstukken die om andere hulp vragen. Het Reinier de Graaf Ziekenhuis startte om die reden een pilot waarbij maatschappelijk werkers de juiste zorg bieden. De beroeps- en brancheverenigingen vragen het kabinet om met de sector een actieplan op te stellen om dit soort bestaande initiatieven te versterken en waar mogelijk landelijk uit te rollen.

Visie op zorg en welzijn

Meer aandacht voor preventie en het bevorderen van een gezonde leefstijl is van belang. Dit vergt meer samenwerking in de keten van sociaal domein, eerstelijns-, tweedelijns- en langdurige zorg. Voorkom versnippering, onder meer door preventie en de verantwoordelijkheid ervoor duidelijker te verankeren in diverse wetgeving, zoals de zorgwetten, de Jeugdwet, en de Wet publieke gezondheid. Laat schotten ook geen belemmerende factor zijn voor de financiering van initiatieven. ActiZ, LHV, de Nederlandse ggz en de NVZ vragen het kabinet hiertoe een integrale langetermijnvisie op zorg én welzijn op te stellen, samen met relevante zorgorganisaties en gemeenten.

Lees de paper die de beroeps- en brancheverenigingen aan de Tweede Kamer stuurden (pdf).

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen