Vaccin tegen rotavirus moet oneigenlijk antibioticagebruik terugdringen

Array

Kan een vaccin tegen het rotavirus – dat diarree veroorzaakt – het oneigenlijk antibioticagebruik verminderen bij kinderen in Afrika? Amsterdam UMC en het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD) kregen ruim 800.000 euro subsidie voor het onderzoek naar deze vraag en legden er zelf 900.000 euro bij.

Vrijwel alle kinderen komen wel een keer in aanraking met het rotavirus, dat hevige diarree veroorzaakt. In ontwikkelingslanden leidt dat tot uitdroging waardoor veel jonge kinderen sterven. Sinds 2001 is er een vaccin tegen dit virus, wat veel diarree-aanvallen voorkomt waardoor minder kinderen overlijden. Infectiedeskundige Vanessa Harris, die onderzoek doet naar de effectiviteit van vaccinaties tegen het rotavirus, gaat nu ook uitzoeken of het vaccin het onnodig voorschrijven van antibiotica vermindert. Dat doet zij tijdens grote klinische studies met een rotavirus-vaccin in Zambia en Ghana.

Minder diarree-aanvallen

In lage-inkomenslanden krijgen kinderen met diarree vaak antibiotica, terwijl die alleen effectief zijn tegen bacteriën en niet tegen een virus. Een deel van hen slikt dus onterecht deze medicijnen. Dit oneigenlijke gebruik draagt bij aan het ontstaan van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. De hoop is dat het vaccin het aantal diarree-aanvallen vermindert en daardoor ook het onnodige gebruik van antibiotica.

Resistentie wereldwijd terugdringen

Harris’ onderzoek valt onder het GLORIA-programma, dat tot doel heeft om resistentie tegen antibiotica wereldwijd terug te dringen. Het samenwerkingsproject is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld ter stimulering van publiek-private samenwerkingen. GLORIA kreeg in totaal 2,1 miljoen euro waarvan 1,05 miljoen afkomstig is van Health~Holland. De andere helft van het geld komt van het AIGHD en Amsterdam UMC – deze gelijke investering is een voorwaarde voor de subsidie.

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen